Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Fornyelse for en hver pris?

NRK ved Ove Eriksen roper etter ”fornyelse” av skøytesporten etter det mange opplever som langdryge TV-sendinger. Det er forståelig når NRKs ønsker flest mulig seere på sine sportsendinger. Men kan vi la NRK legge premissene for fremtidas skøytesport?

Flertallets sportsinteresse har endret seg mye, og tradisjonell skøytesport med fokus på tider og differanser er i utakt med tidsånden. Førstemann i mål skal være vinneren. Alt annet er for komplisert. Jeg tror ikke all verdens gode norske skøyteprestasjoner vil kunne endre vesentlig på dette faktum. Så vi står overfor følgende valg:

1. Å ha som hovedmålsetting å få flere tilskuere og TV-seere samt øke interessen for skøytesport hos folk flest uten hensyn til hva som tradisjonelt har vært selve sjelen i sporten. Mulige virkemidler kan da være fellesstart, jaktstart, bruk av staver eller innføring av spektakulære hindere for å nevne noe.

Men det er fortsatt mange, selv om vi er i mindretall, som har sans for idretter som ikke følger trendene i tiden. Og vi ønsker å beholde selve sjelen i skøytesporten. Og den er som kjent fokus på tider og sammenligning av tidene til alle løperne, i det enkelte stevne og over tid via statistikker. Og det er dette som nå står i fare for å forsvinne på fornyelsens alter. Da kan vi som er glade i selve skøytesportens karakter ende opp med å heller se på langrenn.

2. Alternativet er å erkjenne at skøyter for tiden ikke kan konkurrerer med de store idrettene hos flertallet av det norske publikum. Og de lange skøytesendingene på NRK vil forsvinne. Men hovedmålet må allikevel være å bevare idrettens egenart, og den må ligge som en basis i bunnen. Så kan man forsøke å forbedre stevnene innenfor disse rammene. Det er sikkert mulig via gode speakertjenester, serveringstilbud, varme i hallen, kortest mulige vanningspauser, det å sikre at noe som enkelt som tidtakingen ikke svikter, legge vekt på forhåndsomtale etc.

TV-sendinger utenom NRK er selvsagt mulig, det være seg via betalingskanaler eller andre. TV-sendingene kan sikkert forbedres bl.a. ved tidsforskyvning slik at alle pauser forsvinner. En hovedreporter med tallforståelse vil jo også hjelpe.

Personlige rekorder, verdensrekorder, Adelskalender og sesongstatistikk er viktige ingredienser i skøytesporten. Nå har aldri statistikker med sin miks av resultater fra lavlands- og høylandsbaner gitt noe godt bilde av prestasjonene. Vi husker jo alle sovjeternes dominans på Adelskalenderen for noen årtier siden som utelukkende skyldtes Alma Ata. Men bør man nå øke ulikhetene ytterligere? Tider fra kvartettstart på de lange distansene sidestilles i dag pussig nok med tidene fra vanlig start. Og det til tross for at en sammenligning av tidene i verdenscupens B-puljer (kvartettstart) og A-puljer (vanlig parstart) tydelig viser hvor mye bedre tidene blir med kvartettstart. Har vi fått den siste verdensrekord og personlige rekord på 10.000m med vanlig parstart? Det er kanskje helt OK, for både haller og klappskøyter har jo bidratt til at dagens tider ikke kan sammenlignes med fortidens.

Et velbrukt argumentet for fornyelse er at langrenn og skiskyting har hatt vellykkede fornyelser. Men at noe har vært vellykket betyr vel ikke at enhver forandring automatisk er vellykket? Vil det være en vellykket fornyelse av gangsporten hvis man tillater løping? Hva med å fjerne vanngrava i hinderløp? Eller senke vekta på kula for å få nye rekorder i kulestøt?

For øvrig beklager man seg over at interessen for damefotball er for liten hos publikum og media. Jeg har allikevel ikke hørt deres ledere foreslå å endre damefotball til damehåndball hvor interessen som kjent er veldig stor.

Alle idretter kan ikke være store. Hvorfor ikke akseptere at skøyter er en idrett for et mindretall? Kanskje endrer verden seg slik at interessen øker også hos folk flest. Mennesker er tross alt ikke så forskjellige fra hva de var for 40-50 år siden.
  

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.