Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Bedre TV-produkt: Tallenes tale

For syv år siden fikk jeg en ide om hvordan allroundmesterskapene på skøyter kunne gjøres mer spennende for TV-seerne. Jeg skrev da et innlegg i Skøytesport, som jeg nå bladde meg bak til og leste på nytt. Jeg synes faktisk fortsatt ideen er god. Ideen er, basert på passeringstider, rundetidsutvikling og velutviklede dataprogram å lage prognose for sluttid og medfølgende poengsum, og vise dette på skjermen hele tiden når løperne går. I mitt innlegg fra 12. januar 2004 skrev jeg (blant annet) følgende:

Mitt forslag: For hver løper, fra og med distanse nr to, burde man, for eksempel i venstre kant av TV-skjermen, ha liggende en estimert sluttid, og en estimert sammenlagtpoengsum og plassering. For hver passeringstid kan så dataprogrammet justere den estimerte sluttiden, og samtidig justere estimert poengsum. På skjermen bør man hele tiden kunne se hvordan løperen ligger an i forhold til andre, eksempelvis om løperen ligger an til å gå inn til en fjerdeplass i sammendraget, og hvor nært vedkommende er til å ta tredjeplassen, eller til å dette ned til femteplass. Vi må ta i bruk dataprogrammer, og utnytte TV-skjermen (og storskjermer på stadion) til å gi denne type løpende informasjon, dersom sammenlagtmesterskap skal ha en fremtid som TV- og publikumssport. TV-sport fungerer gjerne slik, at folk går litt til og fra, og man ønsker å se hvordan det ligger an straks man er tilbake foran skjermen. Som sagt, det forundrer meg at man ikke gjør mer for å utnytte TV-skjermen til å gi lettfattelig informasjon om hvordan det ligger an.

...

Selve poengtallene kunne man kanskje også gjøre litt mer begripelig. Sammenlagt resultatliste er slett ikke uvanlig i sport, og fascinerer så sant folk forstår hvordan sammenlagtlistene lages. Poengsystemet i skøytesporten er en sum av antall sekunder per 500m på hver distanse. Kanskje det hadde vært enklere å følge med dersom poengene tilsvarte antall sekunder på siste distanse? Det ville eksempelvis bety at poengforskjellen mellom to løpere før den avsluttende 10.000m, ville være identisk med antall sekunder den ene måtte slå den andre med på denne siste distansen. Eller kanskje til og med la poengene til enhver tid vise antall sekunder på inneværende distanse, og omregnes til neste distanse straks en distanse var fullført. Poengtallene ville da endres etter hver distanse. … regnemaskiner og dataprogrammer er oppfunnet. …”

Tall og tallmagi er jo skøytesportens kjerne! Vi vokste opp med Per Jorsett, og ingen har siden kunnet fylle hans sko. Nå er det på tide å la et dataprogram overta denne rollen (programmet må sjølsagt få navnet “Per Jorsett”). I dag har vi store TV-skjermer i stuene våre. Det er plass til mye informasjon.

For øvrig er jeg så hjertens enig med de som slår ring om allround. Tradisjon og historie er en stor verdi for en sportsgren. Ikke kast ut dette kjære barnet med badevannet!
   

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.