Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Forslag 15

Jeg vil gjerne anbefale et etter min mening glimrende innlegg av Georg Wiig på debattsidene til Norway Supporter Team. Jeg er fullstendig enig i det han skriver. Etter mitt syn vil forslag 15 til skøytetinget ikke gi økt spenning, det vil ikke gi en skikkelig 10000 meter, og det vil ikke spare særlig mye tid. Det hadde faktisk vært lettere å forstå et forslag om å kutte ut fjerde distanse fullstendig og la mesterskapet ende med 1500 m (dvs. samme konkurranseprogram som fantes i NM i årene før 1912), uten at jeg på noen måte vil anbefale en slik løsning.

Forslag 15 kommer sannsynligvis som respons på utspillet fra NRK Sports leder Rune Haug om at skøytesporten må fornye seg for at NRK skal fortsette å sende etter 2013. Det er uvisst om Haug har endret mening i løpet av 2011-sesongen, men uansett tror jeg norsk skøytesport gjør en stor tabbe om den lar seg presse av truslene. Noen punkter som bør tas med i en vurdering:

• Nye konkurranseformer har som oftest kort levetid, og det er svært vanskelig å etablere en ny konkurranseform eller en ny turnering på TV. Det er nok å nevne BLNO og Royal League. De mest populære idrettsgrenene i verden i dag var også de mest populære idrettsgrenene for 80 år siden. Ove Eriksen og Rune Haug forteller at skøytesporten må gjøre som ’for eksempel skiskyting’ eller ’for eksempel langrenn’. Dette er de eneste eksemplene de har. Hvorvidt langrennssporten har suksess med fellesstart er et åpent spørsmål. Det klart viktigste suksesskriteriet for disse grenene er og blir at Tyskland gjør det godt. På samme måte som i dag var skiskyting den mest populære vinteridretten i Norge også under OL i 1984 til tross for at alle individuelle øvelser den gang gikk med intervallstart.

• SVT sendte, i anledning fellesstarten, innslag fra SM for første gang på mange år, men konkurransen ble kjedelig og ingenting tyder på at SVT vil komme tilbake neste år.

• NRK vil ikke kunne fortsette å sende sport på samme måte som i dag – store budsjettkutt er varslet.

• NRK1 har en litt annen målgruppe for sine sportssendinger enn de kommersielle kanalene – i tillegg til å nå ut til de sportsinteresserte forsøker NRK på hovedkanalen å lage sportssendinger som også appellerer til de som aldri skifter kanal og ikke er interessert i noen verdens ting. NRK-sporten har lav status både internt i NRK og blant sportsredaksjonene i TV-kanalene. I følge Carina Olset er jobb i NRK Super mer attraktiv enn jobb i NRK Sport. Alexander Schau og Thomas Aune bygde opp det beste sportsprogrammet i NRK med FK Fotball og FK Sport på radioens P3. De holdt seg hele tiden utenfor NRK Sport og gikk rett fra P3 til TV2. Jobb i NRK Sport fungerer for mange journalister som et greit startsted i karrieren før det åpner seg en mulighet som nyhetsoppleser, journalist i Puls eller programleder i Kokkekamp. Er det her vi vil skøytesporten skal klamre seg fast, og bør vi stole på trusler eller løfter fra lederen for denne avdelingen?

• Ove Eriksens evne til å forutsi hva nåtidens og fremtidens TV-publikum vil ha står etter min mening i stil med hans språklige kreativitet og eleganse, hans evne til å regne og resonnere, og hans evne til å holde hodet kaldt og gjøre jobben sin når verden går ham i mot.

• De kommersielle kanalene (TV2, Viasat, Canal +) sender idrettsgrener som IKKE fornyer seg: Fotball, sykkel, ishockey, tennis, håndball. Flere av dem er så populære at NRK ikke har råd til senderettighetene. NRK ville for et drøyt tiår siden ikke sende Tour de France fordi sporten var altfor sær og vanskelig for et norsk publikum. TV2 så muligheten, unnlot å undervurdere seerne, og har, selvfølgelig godt hjulpet av Thor Hushovd, gjort rittet til en seersuksess også i Norge. NRK sendte Giro d’Italia i 2007, med Ove Eriksen som kommentator. Det ble med den ene utgaven.

• TV2 ga opp skøytesatsingen for 9 år siden pga. problemer med sendeskjemaet. Den gang hadde TV2 én kanal. I dag har TV2 to egnede gratiskanaler og et i praksis ubegrenset antall betalingskanaler. Det er mulig jeg er naiv, men jeg har et håp om at TV2 vil være interessert i å overta skøytesporten i 2013. Dette vil så klart avhenge av gode norske resultater.
  

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.