Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Ikke bare milsukere som savnes

Rune Olav Vetås er inne på vesentlige ting, og jeg er enig med ham i at norsk skøytesport trenger en milsluker av rang. Bekymringen er om vi i det hele tatt har noen som kan blir så gode på de lange distansene at de presterer bra mer enn én eller to ganger i sesongen.

Jeg er like bekymret for helheten som for mangel på langdistansetopper. Etter Bøkkos 1.500-meter i Inzell begynte også en skeptiker som meg å håpe at trenden jeg har referert til i tidligere innlegg, hadde snudd. Men hvor lenge var man i paradis? Ser vi VM under ett, var det bare nevnte løp, jentenes 1.500-meter, Hemmers 3.000 og Hvammens 500m som var respektable. Det andre var i på sitt beste brukbart, dels under pari, dels direkte skuffende, med lagtempo som den endelige bekreftelsen på at det står bekymringsfullt dårlig til med norsk skøytesport.

Hensikten min er ikke å rakke ned; jeg elsker skøyteløp og har gjort det siden min eldste bror lærte meg opp til å skrive runde- og passeringstider så tidlig som under den berømte 5-landskampen på Bislett i 1966 (jeg var ikke fylt åtte år), da Maier tok tre distanseseire og satte verdensrekord på 10.000 m og sammenlagt. Jeg har også holdt ut nedturene, som året da vi ikke var representert i VM allround med en eneste løper. Nå handler ikke dette om undertegnede; det handler om skøytesportens framtid i Norge.

Selvsagt skal vi gi det nye regimet tid. Men det trengs uansett grundig evaluering (oppvask?) av sesongen. Kanskje må også løperne ta tak i seg sjøl. Det rimer ikke at Bøkko, knapt 24 år, med unntak av tre-fire løp gjennom en hel sesong, framstår som langt svakere enn han gjorde for to-tre år tilbake. Og er det ikke slik at toppene i allround veldig ofte også er fremragende milslukere? Det er unektelig et tankekors at en mann som gikk ett av verdens beste milløp i Calgary, i de påfølgende ukene blir regelrett feid av banen. Bare omdiskuterte diskvalifikasjoner førte til at det som i realiteten var 6. og 8. plass ble 5. og 7. plass på de to lengste distansene i Inzell-VM.

Det skulle vært veldig interessant å høre hva løperne selv sier om prestasjonene sine i Inzell.
  

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.