Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Milsluker savnes

En skøytesesong er over. Sesongen har vist at Pedersen og Hänninen er godt i gang med å bygge et slagkraftig norsk landslag for fremtiden. En rekke løpere har i løpet av sesongen forbedret sine personlige rekorder radikalt og markert seg internasjonalt. Pedersen overtok et landslag der kun én løper var i stand til å hevde seg internasjonalt, så her er det virkelig snakk om å bygge et nytt lag fra grunnen.

Njåtun har potensiale til å bli en allrounder av topp internasjonal klasse når hun får mer rutine på de lengre distansene. I Hvammen har Norge funnet sprinteren som kan levere tider på 34-tallet. Tredobbelt norsk i junior-VM har aldri skjedd før i historien og lover godt for fremtidens allroundmesterskap. Selv en veteran som Flygind Larsen har opplevd betydelig fremgang og vært på pallen internasjonalt for første gang.

Men i et lag i fremgang savnes en ekte milsluker av det slag som har gitt norsk skøytesport så mange minneverdige opplevelser. På 10.000 i VM enkeltdistanser avslørte Bob de Jong brutalt forskjellen på en ekte langdistanseløper og en all rounder. Statistikken fra langdistansene i VM enkeltdistanser er sørgelig lesning for enhver som ikke er nederlender. Samtlige 13 ganger mesterskapet har vært arrangert, har en nederlender vunnet 10.000, og på 5.000 er det kun Hedrick som har brutt nederlendernes endeløse seiersrekke. Alt Norge sitter igjen med er to sølv til Bøkko i 2009 og en bronse til Sætre i 2003. Det står ikke bedre til i OL, der Sætres bronse på 10.000 fra 2002 er eneste norske medalje siden Koss sine velmaktsdager. En stund fremsto Grødum som redningsmannen for norsk langdistanse, men forrige landslagstrener lot Grødum forfalle teknisk slik at han aldri klarte å gjenskape de fantastiske prestasjonene fra sesongen 2004 / 05.

Tiden frem til OL i 2014 er knapp, kanskje for knapp. Hvor finnes løperen som kan løfte arven etter legender som Maier, Stensen, Karlstad og Koss? Norge har nå på gang en rekke glimrende juniorløpere, kanskje en av dem har potensialet til å bli milslukeren som kan bryte den ødeleggende nederlandske dominansen?
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.