Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Gode utsikter for skøytesporten

Med verdensmesterskapet på enkeltdistanser i Inzell, ebber hurtigløpssesongen ut. Konkurransen gikk på ny innendørs bane, et meget flott anlegg som sikkert vil få mange mesterskap i fremtiden.

Hvilke løpere har eksponert seg som de største stjerner i sesongen? Jeg vil peke på noen, Ivan Skobrev (EM + VM), Bob de Jong (langdistanse), Kyu – Hyuk Lee (sprint – VM), Christina Nesbitt (sprint-VM + mellomdistanse), Martina Sablikova (EM + langdistanse), Ireen Wüst (VM + mellomdistanse), Sang – Hwa Lee (sprint – VM) og Jenny Wolf sprint 500 meter). Bare denne lille oversikt viser oss nasjoner fra Russland, Nederland, Korea, Canada, Tsjekkia og Tyskland. Hadde jeg tatt med Shani Davis, noe jeg kanskje burde, ville vi også hatt USA med. Ikke urimelig, de er en sterk skøytenasjon.

Tar vi for oss det siste mesterskapet i år, VM på enkeltdistanser, finner vi interessante ting. Begynner vi med 500 meter for herrer finner vi løpere fra Korea, Japan, Nederland, Finland, Russland, Canada, USA, Italia, Tyskland, Norge, Australia, Kasakhstan. Inkluderer vi 1500 meter kommer Frankrike, Polen, Sverige, New Zealand med. Går vi videre til 5000 meter finner vi også Belgia, Latvia og Sveits. Går vi så videre til kvinnene plusser vi på med China, Tsjekkia, Østerrike og Danmark. Ser vi på EM blir også nasjonene Hvite – Russland, Romania og Ungarn med. Inkluderer vi til slutt sprint – VM får vi med Storbritannia. (Seinest i fjor var også Spania på startstreken i EM).

Dette gir oss i alt 27 nasjoner med deltakelse i internasjonale mesterskap i år. Hvilket forteller om en idrett med meget stor bredde. Med kunstfrosne baner er det grunn til å tro at bredden heller vil øke enn minke. Idretten finnes både på den nordlige og sørlige halvkule, men vi mangler verdensdelene Afrika og Sør-Amerika. Når vil disse komme?

De største skøytenasjoner pr. dato er Nederland, Korea, Canada, USA og Russland. Russland er med i kraft av en mann, Ivan Skobrev. Men han tok både EM og VM allround, meget sterkt. Norge kan ikke tas med, ikke enda. Selv om Håvard Bøkko meget fortjent tok sin første internasjonale tittel, VM på 1500 meter. Han ble vår fjerde løper med tittel på VM – enkeltdistanse. Tidligere har vi Ådne Søndrål (2 ganger på både 1000 og 1500 meter), Even Wetten (1000 meter) og Rune Stordal (1500 meter). Det ser ut som 1500 meter er Norges distanse, av de sju titlene er fire på denne distansen.

Håvard Bøkko tror jeg vil stige til topps på flere seierspaller i åra som kommer, han er enda en ung løper. Tar vi med Norges yngre løpere, som enda er i junioralder, er utsiktene prima etter denne sesongen. I junior – VM i år skjedde det oppsiktsvekkende ting. De norske gutter tok tredobbelt i junior – VM sammenlagt. Disse tok tredobbelt også på både 3000 og 5000 meter i samme mesterskap. Navn som Sverre Lunde Pedersen (årets juniorverdensmester, vår femte i rekka når vi tar både damer og herrer), Simen Spieler Nilsen (sølv), Kristian Reistad Fredriksen (bronse), Håvard Holmefjord Lorentzen, Espen Tveit og Espen Aarnes Hvammen vil vi høre mye om i åra som kommer. Også på damesiden er det mye lovende og større bredde enn vi noen gang har hatt. Hege Bøkko, Ida Njåtun, Hanne Haugland, Sofie Karoline Haugen og Ellen Bjertnes er bare noen navn som kan nevnes. Det gror godt, Norge kommer, sjelden har skøyte – Norge hatt en så stor kapital og forvalte. Noe de sikkert vil gjøre.

Bør så skøytesporten endres? Svar: Ikke så mye. EM må fortsatt arrangeres. Verdenscupen bør få en ny utforming, den har for lite nerve slik den er i dag. Det bør kåres en totalvinner av cupen hver sesong. Kanskje noe lignende som gjøres i alpint? Sprint og allround/langdistanse må prioriteres likt. Dette vil bli en gjev tittel å kjempe om, kanskje på linje med EM og VM. Noen har foreslått allroundstevner i cupen, en god ide. Fellesstart, jaktstart i allroundsammenheng egner seg neppe. Men kanskje egne stevner med fellesstart? Uansett har hurtigløp mye godt i seg. Avgjort en idrett for fremtiden.
  

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.