Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Norsk skøytesport og Peter Mueller

Jeg har med stor interesse fulgt medienes omtale av Peter Mueller som trener for norske skøyteløpere. Det forundrer meg at så mange roser hans ferdigheter som trener.
Hvis vi ser litt nærmere på den resultatmessige utviklingen som våre løpere har hatt under Peter Muellers trening, har den et fellestrekk:

Gode resultater de første par årene, deretter stagnasjon og resultatmessig tilbakegang.
Hans første sesong som trener for det norske skøytelandslaget var sesongen 2003/ 2004, uten de helt store resultatene. Sesongen 2004/ 2005 fikk løperne en sterk framgang. Eskil Ervik var blant de beste i verden som allroundløper sammenlagt med bl.a. sterke løp på 10000 m. Lasse Sætre og Øystein Grødum var for langsomme på de korte distansene til hevde seg i toppen sammenlagt, men presterte meget sterke løp på 10000 m. Ja Grødum var så sterk at han i enkelte løp utklasset nederlenderne og resten av verdenseliten på distansen.

Sesongen 2005/2006 ga også sterke resultater tidlig på vinteren av Ervik, Sætre og Grødum. Også Håvard Bøkko som fylte 19 år den vinteren begynte for alvor å hevde seg. Men olympiaden, som var sesongens store mål, ble en stor fiasko. I følge Peter Mueller skulle de norske skøyteløperne tapetisere seierspallen i Torino. Resultat ble at vi ikke fikk en eneste medalje.

Deretter begynte nedturen for alvor Sætre, Grødum og Ervik, som bare ble dårligere og dårligere de neste årene. Ja Ervik ble tilslutt så feiltrent at han klarte ikke å sitte i skøytestilling en hel 10000 m, men han måtte reise seg opp og hvile underveis
Maren Haugli kom inn som ung og lovende i dette teamet. Hun fikk en kjempesesong i 2005/2006 med 5. plass i både EM og VM. Men også hun møtte veggen. Sesongen 2006/2007 var det full stopp.

Hva er så årsaken til denne resultatutviklingen?

Etter hva jeg forstår er Peter Muellers treningsopplegg veldig forskjellig fra de vanlige treningsnormene for utholdenhetsidretter. Hans opplegg er preget av mye mer trening med høy intensitet og forholdsvis lite mengdetrening med lav intensitet. Vi har jo også sett i andre idretter at slik treningstype har gitt den samme resultatutviklingen med rask resultatforbedring i starten, for deretter å få stagnasjon og tilbakegang.

Som et eksempel kan nevnes Marit Bjørgen. Hun og hennes personlige trener Svein Tore Samdal trente etter de samme prinsipper første del av hennes karriere. Hun fikk også den samme resultatutvikling med fantastiske resultater tidlig i karrieren, for så å få full stopp og tilbakegang senere. Deretter forandret hun opplegget, og fulgte landslagstrener Egil Kristiansens opplegg , som bygger på vanlige treningsnormer. Etter 2-3 år med trening etter disse normene, kom hun tilbake for fullt, og har etter det vært nesten uslåelig.

Når det gjelder Håvard Bøkko, har ikke han hatt den samme negative utviklingen som Ervik, Sætre og Grødum. Årsaken til dette er vel at han har vært så ung at han ”vokst” seg til framgang. Fram til sesongen 2008/2009 hadde han framgang, men sesongen 2009/2010 fikk han ingen framgang. Peter Mueller var Håvards trener fra til månedskiftet nov/des det året, og må i hovedsak stå ansvarlig for hans resultater den sesongen.
Håvard fikk et lite løft sesongen 2010/2011 under landslagstrener Jarle Pedersens trening. Etter hva jeg forstår , bygger Jarle Pedersen sine treningsopplegg på mer tradisjonelle treningsprinsipper. Men som Marit Bjørgen erfarte, tok det 2-3 år før effekten av treningsforandringen ga resultater. Derfor tror jeg ikke Håvard fikk fullt utbytte av Jarle Pedersens opplegg etter bare 1 sesong. Men i alle fall har han aldri vært så nær VM-gull som det året.

Men etter å ha gått tilbake til Peter Mueller i inneværende sesong, har han hatt en klar tilbakegang i resultater. Håvard er 25 år, og kan ikke lenger ”vokse” seg til framgang. Derfor er det veldig sannsynlig at Peter Muellers treningsopplegg i ferd med å starte Håvards resultatmessige nedtur. Det samme ser ut til å gjelde Hege Bøkko
Dette er veldig trist. Norsk skøytesport er fattig på profiler. Derfor trenger vi både Håvard og Hege i sin beste form, og med et treningsopplegg som kan gi fortsatt framgang.

Det som da viktig for norsk skøytesport, er å fjernet Peter Mueller som trener før han ødelegger to av våre største talenter. Jeg håper også at Rolf Hauge har så pass hjerte for sporten at han innser dette.

Peter Mueller har jo hatt flere engasjement som trener for ulike løpere fra forskjellige land. Et fellestrekk for disse er at alle har vært av kort varighet. Vi har også sett at han har hatt en del uheldige opptredener som landslagstrener for Norge. Jeg tenker da på Maren Haugli-saken. Også på den pinlige episoden da han nektet å sekundere Mari Hemmer i et verdenscupstevne for noen år siden. Istedenfor å være på isen å sekundere henne, lå på tribunen og nærmest hånet henne. Begrunnelsen var vist at hun ikke var slank nok.

Vi har jo også sett når resultatene har vært dårlige, at han nærmest har gått i vranglås og boikottet media.

Så i sum er vel konklusjonen at han ikke har tilstrekkelige ressurser til å være skøytetrener på høyt internasjonalt nivå.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.