Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Norsk sprint – en kommentar til Dalby

Åge Dalby mener å ha funnet løsningen for norsk sprint: Flytt til Calgary!

Jeg er uenig, og mener at dette er en påstand som mangler empirisk grunnlag. Hvorfor skal det være så helt avgjørende å trene på en bane som gir toppfart på 51 km/t i forhold til en som gir toppfart på 50 km/t? Det er vel sånn grovt regnet forskjellen på Calgary/SLC og europeiske/asiatiske innendørsbaner men for all del, ta ikke tallene alt for bokstavelig. At denne forskjellen skulle oppveie merkostnaden ved å være borte fra trygge hjemlige omgivelser i uke- og månedsvis tror jeg rett og slett ikke på. At man kan legge samlinger dit av kortere varighet er ikke det samme som å flytte.

Hvis si ser på resultatene fra årets sprint-VM, hvor Espen Aarnes Hvammen ble best av våre på 20. plass, så finner vi foran ham 11 europeere (verdensmesteren inkludert) som har sin treningsbase på baner a-la vårt eget Vikingskip. I tillegg har vi japanerne som ikke har vært i Calgary i det hele tatt før VM. Nasjoner som Nederland og Russland er i dag i verdenstoppen i sprint uten å trene ”over dammen”. Polakker, tyskere, italienere, franskmenn og kazakhstanere holder høyt nivå ved å trene i hjemlige arenaer, og oppnår tider bedre enn våre løpere.

Skøytesprint er en krevende idrett som krever hard trening over lang tid. Våre to VM-deltakere er unge, og Roma ble ikke bygget på en dag. Med tålmodighet og hard trening gjennom flere år kan de nå den absolutte verdenstoppen. Men dette har svært lite med Norges infrastruktur hva angår anlegg. Vi er heldig som har verdens fjerde raskeste bane (hvis vi bruker banerekordene som mal) i Vikingskipet. Hvis vi bruker Calgary som ”unnskyldning” blir vi aldri gode!

 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.