Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Norske sprintere

Kommentar til Åge Dalby, som mener at norske sprintere bør reise til Calgary for å bli bedre. Mulig det, men det er vel nok av eksempler på toppsprintere på verdensbasis som har valgt helt andre veier til Rom også? Og så er det eksempler på nordmenn og andre som ikke har slått gjennom til tross for lange opphold i Calgary.

Jeg skal ikke påberope meg noen ekspertise på feltet, men det som i hvert fall slår meg når jeg ser resultatlister fra sprint, senest nå i VM, er at de beste stort sett har vært med en stund. Ser vi på adelskalenderen i sprint pr. 2007 var Even Wetten (f. 1982) nr. 33, mens Stefan Groothuis (f. 1981) var nr. 44. Nå sitter førstnevnte på tribunen, mens sistnevnte er verdensmester og verdensrekordholder samt toppranket i verden på 1000 m.

Av de som slo Hvammen i VM er det bare én mann – Tae-Bum Mo – som er yngre! Dersom norske sprintere har ressurser og pågangsmot til å satse på sprint til de blir 30, kan det hende at det spiller mindre rolle hvor mye av denne tiden som tilbringes i Calgary.

En ting til: bredden i internasjonal sprint er veldig stor. Ser vi på verdensstatistikken for 2011, og setter en grense på 5 % fra nr. 1, får vi følgende antall nordmenn innenfor grensen (herrer):

500-grense 36,03 - 5 stk.
1000-grense 1.10,95 - 6 stk.
1500-grense 1.48,08 - 5 stk.
5000-grense 6.29,53 - 4 stk.
10000-grense 13.26,61 - 3 stk.

Denne enkle gjennomgangen viser at det tidsmessig ikke står verre til på sprintsiden enn på lengre distanser. Derimot er det i sprint langt flere land som satser og hevder seg, og dermed må en være forholdsvis nærmere toppen for å hevde seg på resultatlistene. Men dermed vil også forholdsvis små sprang tidsmessig bety store sprang plasseringsmessig.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.