Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Samling i bånn

Det er riktig som Petter Thorvaldsen skriver, at Norge er blitt en tredjerangs skøytenasjon, en C-nasjon. Jeg behøver ikke repetere årets resultater fra verdenscup og mesterskap.

Jeg blir ikke beroliget av at NRKs kommentatorer Ove Eriksen og Even Wetten klamrer seg til våre juniorer og bare snakker om at det har vært en laaang sesong for de norske løperne. Den har vel ikke vært lengre enn for løperne fra de andre nasjonene…?
For en som har fulgt skøytesporten i over 40 år er det i alle fall én ting som er åpenlys: Norske løpere, uansett hvor godt de måtte være trent fysisk, går feil teknisk. De går på en måte som ble avleggs allerede tidlig på 1960-tallet (jf. Den nye boka «To indre og vekk me´n»). Der beskriver forfatteren hvordan seilingen på isen ble parkert til fordel for raskere takt. Man skulle tro at det var stilkarakterer i skøyteløp. Da ville vår beste junior vunnet. Men det er ikke stilkarakterer. Det eneste som gjelder er å komme raskest fra start til mål.

Under VM på enkeltdistanser så vi at løperne som går med hurtig takt, fikk langt bedre avspenning og tyngdeoverføring. Sjøl på de lengre distansene så man at de fleste gode gikk med nærmest 1500-metertakt. Svært interessant var det å studere Jonathan Kuck. Han har tidligere i vinter seilet slik vi ser Ida Njåtun, Sverre Lunde Pedersen, Kristian Reistad Fredriksen og dels Hege og Håvard Bøkko gjør. På 5000-meter (jeg så ikke 10.000-meteren hans) under VM enkeltdistanser så man tydelig at han gjorde ting helt annerledes. Hans takt lignet en 1000-meterløpers. Rask med god avspenning og tyngdeoverføring. Plutselig var han på medaljeplass noe han ikke har vært i nærheten av tidligere i sesongen hvor han har lagt ut i seile-takt.

Skjønner ikke det norske trenerteamet at denne seilingen gjør at løperne går seg sure og stive, og får dårlig avspenning (omtrent som tunge, seige gir i sykling)? Sverre Lunde Pedersen gikk mot Kuck. Kuck hadde dobbelt så rask takt. Han ble ikke halvparten så sliten og stiv som den norske parkameraten. De andre juniorene gjorde samme feilen som SLP. Ida Njåtun er på samme nivå som for to-tre sesonger siden. Også hun er glad i å seile og bruker kreftene sine helt andre steder enn ned i isen.

Man kan ikke snakke om at det er «våre løperes måte å gå på», når det gang etter gang viser seg at de beste løperne fra andre land, omtrent uten unntak, går på en helt annen måte. Se og lær. Vis videoopptak av nederlendere, canadiere osv… til de norske løperne. Begynn å terpe på riktige og rasjonelle teknikker. Jeg tror ikke det er noe galt med den fysiske treningen, men jeg spør om den sportslige ledelsen i skøyteforbundet besitter tilstrekkelig kompetanse. Det kan da ikke koste all verden å konsultere for eks. Gerhard Kemkers eller en annen kapasitet.

Men skynd dere. Neste år skal Norge arrangere VM allround på Hamar. Forbundet risikerer å knekke nakken økonomisk. Det er de færreste som gidder å gå i Vikingskipet for å se hjemmehåpene bli satt til veggs. Hadde det vært VM sist helg, ville Norge i beste fall fått med én løper på 10.000m og ingen jenter på 5.000, ut fra det de presterte og det nivået de er på nå.

Harde ord, men det sårer et skøytehjerte å oppleve et slikt kollektivt nederlag vi ble vitne til i Heerenveen. Jeg håper skøytepresident Sørensen starter oppvasken umiddelbart.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.