Det er med vantro og sjokk man våkner opp til skøytepresident Terje Andersens og NSF-styrets siste utspill: Å droppe 10.000 meteren i allround-EM og -VM. Riktignok er vel styret bemyndiget til å fremme et slikt utspill, men det vitner om grenseløs maktarroganse å ikke drøfte en slik totalforvandling av skøytesporten på forhånd med et lovlig innkalt ting. F.eks. hadde man muligheten under tinget i sommer, uten at det ble gjort. Nå er neste ting halvannet år unna, og innen det vil skøytesporten stå ribbet tilbake.

Argumentasjonen fra skøytestyrets side er TV-mulighetene. Men seertallene fra sist gang Norge arrangerte et allround-VM, på Hamar i 1999 med NRK som kanal, viste en solid seeroppslutning med 10.000 meteren som den absolutt mest sette distansen. Disse tallene redegjorde forøvrig det daværende skøytestyret for under tinget i Sandefjord i 1999.

Og hva slags distanse er egentlig 3.000 meter? På herresiden en bastarddistanse som hverken publikum eller løpere har hatt noe særlig forhold til, og som hverken er en mellomdistanse eller en langdistanse.

Sist, men ikke minst, virker det som man totalt har uteglemt det trofaste skøytepublikum. LIK har i snart tyve år sendt delegasjoner til alle skøyte-VM, uansett hvor i verden de har gått. Men nå vurderer klubben å boikotte alle mesterskap uten 10.000 meter, og oppfordre alle sanne skøytevenner til å gjøre det samme. Og hva blir TV-verdien på mesterskapene uten et entusiastisk publikum tilstede?

For 10.000 meter er den virkelig store nytelse for alle som er glade i skøyter. Der man kan nyte sportens skjønnhet i ro og mak, ulikt en 500 meter som er over nesten før den er begynt. For ikke å snakke om dramatikken som langt overgår enhver TV-såpe: Løpere som slokner hen og kvikner til igjen under den stadige kampen mot klokken hvert ca. 30. sekund! Og med dagens ordning med seks par, går også distansen relativt raskt unna. Så får det ikke hjelpe at ikke distansen akkurat var Terje Andersens sterkeste side som løper.

Nå forlanger skøyte-Norge at NSF-styret trekker sitt forslag innen fristen 15. mars eller innkaller til et ekstraordinært skøyteting der de setter sine plasser til disposisjon!