På denne debattsida har det kommet opp sterke meninger om NRKs skøytedekning.

Jeg er 100 prosent enig i NRKs prioriteringer. Hvorfor sende skøyter på tv så lenge det er en idrett for spesielt interesserte?

  • Det er nesten ingen som gidder å følge NM-konkurranser fra sidelinja
  • Det ER i hvert fall ingen som gidder å se norgescupløp
  • Det er svært få, bare spesielt interesserte, som gidder å se verdenscup i Vikingskipet
  • Da de norske var ute av VM-toppen etter første dag av VM på Hamar, kom det bare om lag 5.000 tilskuere andre dag. De fleste nederlendere. Hvor var alle de genuint skøyteintereresserte som ville se 10.000 meteren?

Dere kan være aldri så provosert av mitt innlegg, men i stedet for å klage på NRK, er det på tide å stikke fingeren i jorda og innse at dere må gjøre noe med skøytesporten. Det er der dere sitter med kunnskap. Det er i skøytesporten dere kan påvirke.

Dere trenger ikke revolusjonere idretten, men bare en norsk sportslig opptur kan gjøre skøyter allment interessert igjen. Derfor: Bruk deres tid og energi på å skape noe positivt for norsk skøytesport. Jobb med rekruttering, skap flere skøyteløpere. Eller er dere fornøyd med at det bare var fire (eller 6?) jenter i eldste klasse i landsmesterskapet?

Se på lisenstallet. Antallet skøyteløpere i Norge viser at det ikke representerer gjennomsnitts-Norge i 2004.

Det er bare å glemme diskusjonen om mesterskap over to eller tre dager skaper mer tv-tid. Bare en bedre norsk skøytesport kan gi dette. Mange nye idretter har sett dagens lys siden S-ene herjet. Andre har gjennomgått store forandringer. Disse har tilpasset seg tv-mediet på en unik måte, som skiskyting.

Hva har skøyter gjort? I hovedsak ingenting siden tidenes morgen. De går de samme distansene rundt den samme ovalen, og det er spennende for de som har blitt bitt av basillen i ung alder, men det fenger ingen nye, dersom skøytesporten ikke får fram nye forbilder å dyrke a la S-ene Karlstad og Koss. Lag-konkurransen var et håpløst forsøk på mer spenning.

Dette skriver Vidar Stenberg i sitt innlegg: «For å få mer skøyter på TV, noe som er viktig, er det viktig at NSF kvitter seg med famøse forslag/tanker som å bytte ut 10 000-meteren eller innføre jaktstart, noe som åpenbart vil føre til at de som i dag er interessert i skøyter vil bli mindre interessert i allround, som jo gjør skøytesporten så unik og genial. Med slike forslag/tanker som NSF har hatt (og har?) denne sesongen vil NSF gi et inntrykk av at de ikke helt tror på det geniale produktet som allroundmesterskapene er».

Hvis dette er holdningen i skøyte-Norge, er det kanskje på tide at noen andre overtar sentrale verv i norsk skøytesport. Ikke i forhold til 10.000-meteren, den må gjerne bestå, men allround-mesterskapet i Vikingskipet var ikke genialt.

Skøyter har en flott mulighet til å skape tv-spenning, men har regler som er håpløse. Både på 1.500-meter og den avsluttende distansen bør startlista se ut som en omvendt sammenlagliste. I år gikk Chad Hedrick i tredje siste par. Han fikk ikke den hyllesten han fortjente, samtidig som tv-publikummet ikke fikk den ultimate oppløsningen ved at Hedrick og Davis hadde gått sammen i siste par. Sammenlign med dameklassen som fikk serverte tv-dramatikk til siste skjær, for nasjoner som hadde løpere i toppen, Tyskland og Nederland.

Og bruk gjerne forslaget fra et innlegg på denne sida, om at det bør vises på tv-skjermen hvordan løperne ligger an sammenlagt, i tillegg til tida på distansen.

Men før dere kommer dit, norsk skøytesport, må dere gjøre en jobb i egne rekker.