Beklager, nå klarer jeg ikke å sitte passiv å se på lenger. Nå stuper jeg ut av skapet, og ønsker å skape en debatt om veien fremover for Norsk skøytesport. Jeg har helt siden jeg engasjerte meg som tillitsvalgt, siden 2001, fulgt med i debatten. Siden 2001 har jeg faktisk til gode å ha opplevd en fruktbar diskusjon. En tøff påstand, men når man tenker seg om, er det vanskelig å finne mot argumenter. Jeg debuterte som tillitsvalgt på tinget 2001. Jeg ble stum av det jeg opplevde. Etter det har jeg vel dessverre ikke sett noen særlig forbedring, men dette er jo nå historie som vi MÅ legge dødt.

Etter min mening har denne debatten hatt feil fokus. Debatten har ikke vært rettet mot hva er best for skøytesporten!

  • Hvordan skaper vi rekruttering?
  • Hvordan skaper vi enere?

To enkle spørsmål, som henger sammen. Faktisk tettere enn det mange trur. Rett og slett som hånd i hanske. Man klarer ikke det ene uten det andre. Så hvorfor ikke ha fokus kun rundt disse to enkle spørsmålene? Hvorfor spore debatten langt unna disse to elementære spørsmålene.

Jeg har følt at debatten har gått på hvordan skal ”Jeg”, som trener eller tillitsvalg få det best! Det jeg kan, er jo det beste! Alt det andre gjør er helt håpløst! Min treningsfilosofi er det eneste riktige. Mine ideer/forslag til rekrutterings tiltak er det eneste riktige! Osv.

Jeg trur ikke dette er fordi vi ønsker egen profitt. Jeg trur det bunder ut i et engasjement som er til tider kanskje for stort. Engasjementet overgår forstanden!

Jeg trur mange ikke kan bekrefte positivt, hvis de er 100% ærlige, at det jeg har gjort og sagt er til det beste for min løper/løpere!. Ikke misforstå, jeg trur alle vil det beste, men forstanden blir borte! (Jeg vil i hvert fall ikke miste kontrollen over MIN løper. Følt den?)

Fokus: De to enkle spørsmålene – hva var de? Jo, vi begynner med det å skape enere. Hva trengs? Løpere, trenere, kompetanse, miljø, kultur, anlegg og økonomi. Hva er en ener? Vi snakker om verdenstoppen, ikke nasjonalt.

Min påstand er at det i dag ikke finnes et eneste regionteam eller klubb som har det som trengs! Slik er det bare – de som mener noe annet – ok, men det er feil! Fortsetter vi slik det er i dag, ja da mener jeg at det blir meget lenge til neste gang Norge får en verdensmester i Allround – uansett kjønn.

Hvordan få det som trengs? Er det mulig? Situasjonen i dag, er at det på papiret finnes 5- 6 regionsteam og noen håndfull enkel klubber med noen håndfull løpere som prøver så godt de kan. Men ingen av dem, enkeltvis, har det som trengs!

Det jeg trur (håper det er forstanden og ikke engasjementet) er at tar man ut de beste elementene fra hvert team eller klubb, er man i kanskje i nærheten. Jeg som trener eller leder må gi slipp på noe. Tøft, men åpenbart nødvendig hvis man har som felles mål å skape en verdensmester.

Det første man faktisk må gjøre, er å bestemme seg for å skape et ”kraftsenter” for Norsk skøytesport. Dette er nødvendig for å få plass det som trengs. Her vil mange nikke bekreftende. Men neste spørsmål blir helt sikker vanskelig. Hvor skal dette ”kraftsenteret” ligge?

Allerede her vil mange falle av, fordi der jeg er, er det best!

Men det eneste stedet som per dags dato er det beste for utøverne er Vikingskipet. Europas beste is. Verdens fineste skøytehall! Norge har noe som alle kan misunne oss. Har Vikingskipet, etter at det ble bygget, vært et kraftsenter i Norge? Nei! Kan noe med forstand forstå dette?

Engasjementet stiger – det vi nå gjør er å lete etter argumenter i mot Vikingskipet, og ikke argumenter for Vikingskipet. Forstanden har etter min mening rett og slett blitt borte i denne diskusjonen rundt Vikingskipet. Skal vi lykkes, må skøyte Norge ta denne kontroversielle (eller fornuftige) beslutning å innse at vi bygger et kraftsenter i Vikingskipet. Hvor vil utøveren at det skal være? Valle Hovin? Geithus?

Jeg mener også at ikke bare regionene eller klubbene skal stå bak dette. Forbundet må også innse dette. Hvorfor ligger ikke administrasjonen til skøyte Norge i vårt Nasjonalanlegg? Er det for dyrt? Er det for langt unna Gardermoen? Vil ingen med ønsket kompetanse jobbe med skøytesport på Hamar?

Det er ting som bare må på plass. Uten et ”kraftsenter” med dertil egnede fasiliteter, lykkes vi dessverre ikke. Om det finnes et bedre egnet sted i Norge per dags dato enn Vikingskipet, skal forstanden min seire og ikke mitt engasjement. Fokus må være et kraftsenter som hele skøyte Norge står bak.

Da vi har bygget denne grunnmuren kan vi se på de andre tingene som trengs - løpere, trenere, kompetanse, miljø, kultur, og økonomi. Jeg mener at disse tingene rett og slett vil komme nesten av seg selv i dette ”kraftsenteret”. Har noen hørt om begrepet komplementære ferdigheter? Løperne vil elske det, trenerne med kompetanse kommer ditt løperne er, miljøet og kulturen blir skapt for skøyter og vinner kulturen et resultat av dette og økonomien vil blomstre med en gang vi har en ener.

Da vi har en ener – jo da kommer rekrutteringen. Ikke bare rekrutteringen til kraftsenteret, men rekruttering til alle isflater i vårt lang strakte land. Kanskje vi da også synliggjør for de som bevilger midler til anlegg at det er behov for et nytt kraftsenter? (Tenker jeg nå med forstanden eller engasjementet?)

Argumenter mot mine synspunkter mottas med takk!