Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Norsk seier i Barentskampen


Det nordnorske Barentslaget etter seieren over russere og finner: Fra venstre, Cato Sjonsti, Harstad, Hans Kristian Smedsrød, Tromsø, Kent-Are Marthinussen, Narvik, Simen Høybakk, Harstad, Marit Holtet, Narvik, May-Britt Sjonsti, Harstad, Jonas Nyheim, Tromsø, Kristoffer Vatne, Narvik, Sindre Mollan, Skjervøy, Ragnvald Næss, Narvik, Øystein Akselsen, Harstad, Sidsel F. Karlsen, Tromsø, Svein Lødding, Harstad, Kyrre Wisløff, BUL Alta og Sigmund Akselsen, Harstad.

Det norske laget gikk helt til topps i årets Barentskamp som ble arrangert i Harstad. De 15 løperne på laget klarte å kapre til sammen 660 poeng mot russernes 566 og finnenes 534. Siden Barentskampen kom inn og erstattet kalottkampene i 2001, har russerne gått til topps hver gang – så årets seier var svært gledelig for nordnorsk skøytesport som har hatt en fin framgang denne sesongen.

Barentsmesterskapet
I det individuelle Barentsmesterskapet ble det fire klasseseire på de norske løperne, og disse kom gledelig nok i de to yngste klassene, junior B og C. Arrangørklubben Harstad Skøyteklubb var ubeskjedne nok til å ta tre av seierene. I junior C ble Marlene Bjørnsen og Øystein Akselsen barentsmestre, mens Simen Høybakk toppet pallen i junior B. I jentenes junior B-klasse gikk seieren til Narviks Marit Holtet. I de eldste klassene delte russerne og finnene på barentstitlene. Alexey Gusak og Ludmilla Mikhaylova i senior, Aleksandra Zaletova i junior A for russerne mens finnenes to mestre ble Niko Räsänen i junior A og Pertti Kiiskinen i senior sprint.

Lørdagens løp
På 500 m lørdag oppnådde Simen Høybakk den beste tida på distansen uansett klasse med 40,9, mens junior A-løperne Hans Kristian Smedsrød og Niko Ræsænen hadde 41,2 og 41,3. På 3000 m hadde Smedsrød og Ræsænen et spennende samløp der russeren trakk det lengste strået i spurten og fikk dagens beste tid på distansen, 4,32,8, bare tre tideler foran tromsøløperen. Simen Høybakk gikk også her et godt løp og fikk 4,35,8. Vi merker oss at juniorene var klart foran de beste seniorene. Sprinteren Kiiskinen hadde 42,0 på 500 m mens allrounder Gusak hadde 43,0 på 500 m og 4,42,3 på 500 m. I kvinneklassen var Marit Holtet beste løper uansett klasse. På 500 m hadde Marit og Ludmilla Mikhaylova samme tid, 47,2, mens Marit var klart best på 3000 m med 5,28,1 og på søndagens 1500 m med 2,27,8.

Søndagens løp
Under søndagens løp leverte de tre juniorløperne nok en gang de beste prestasjonene og alle tre kom under 2,10. Räsänen hadde 2,07,2 som dagens beste tid, Smedsrød fikk 2,08,8 og Høybakk 2,09,28. Gusak hadde her 2,12,6. Juniorklassene gikk tre distanser i mesterskapet, mens seniorene avsluttet med 5000 m. Her fikk veteranen Ragnvald Næss vist seg fram som den langdistanseløperen han er med seier på 8,03,2. Svein Lødding kom på andreplass vel 10 sekunder bak, mens Gusak måtte nøye seg med 8,15,0.

Regionlag
Nordnorsk skøytesport har hevet seg betydelig denne sesongen med gode prestasjoner i junior-NM og Landsmesterskapet. Sist sommer etablerte kretsen et regionlag, og vi skal ikke se bort fra at dette har vært med på å utvikle løperne. Nå manglet imidlertid Skøyteforbundets godkjenning av laget som en del av forbundssatsinga i fjor, men nå kan vi vanskelig skjønne at man kan komme utenom den nordlige landsdelen. Tredobbelt i junior C og dobbeltseier i junior B i barentsmesterskapet sier sitt om ungdommer som vil satse videre framover. Ettersom man bare har den ene kunstisbanen i Tromsø, sliter løperne i Narvik, Harstad og Skjervøy med å få nok istrening utover høsten. Med økonomisk støtte og godkjenning som regionlag under forbundsparaplyen åpner det seg samtidig gode muligheter i sponsormarkedet. Flere har lagt merke til løpernes innsats denne sesongen, og under Barentsmesterskapet fikk den lovende junioren Simen Høybakk overlevert ei sjekk på
kr 50.000 av Sparebanken Nord-Norge. Den skulle være med å gi i alle fall han muligheter til økt istrening i foran kommende sesong.

For øvrige resultater fra mesterskapet, se Harstad Skøyteklubbs hjemmesider.


Simen Høybakk, Harstad på palltoppen hadde ei makshelg under Barentsmesterskapet. Gull i junior B-klassen og 50 000 kroner rikere etter å ha fått stipend fra Sparebanken Nord-Norge. Til venstre på pallen Kent-Are Marthinussen, Narvik som tok sølv og Ivan Podolskiy, Russland på bronseplass.

 

 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.