Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

På vinterveien fra Jevnaker


Skøyteløpere fra Hadeland viste verden vinterveien i gode, gamle dager. Nå går ex-skøyteløperen Jørn Didriksen vinterveien som forfatter med base i barndomshjemmet på Jevnaker.

”Vinterveien” er tittelen på Didriksens tredje bok, som er på vei ut fra forlaget i disse dager. Omslaget prydes av et maleri med samme tittel, som faren Ivar malte for en drøy mannsalder siden. De tre bøkene danner en sammenhengende handling, men min erfaring er at bok en og bok to utmerket godt kunne leses hver for seg. Sannsynligvis gjelder dette også for lesing av bok tre.

Bøkene danner en miljøkrim-trilogi, og det faller ganske naturlig å sammenligne med de tre rundene på forfatterens spesialdistanse som skøyteløper – 1000-meteren.

Nådeløst klister
Et karakteristisk, vellykket Didriksen-løp besto av en brukbar førsterunde (200 m), en andrerunde hvor han satte konkurrentene under press (600 m), og en sisterunde hvor bare de aller beste – og knapt nok de - kunne stå imot (1000 m). Denne resepten ga Jevnaker-gutten fra Oslo Idrettslag sølv på 1000 m i vinter-OL i Innsbruck i 1976 og gull i sprint-NM på Elverum i 1975 med seirer på begge 1000-metrene. Den førte også fram til norsk rekord på distansen med 1,17,5 på Hamar stadion i 1977.

Utviklingen fra Jørns første bok ”Den usynlige fiende” til andre bok ”Berlinpakten” var helt i stil med progresjonen på 1000-meteren – fra en brukbar debut til en velformet og kraftfull oppfølger.

Skildringen av sviket til sjefen for en vannverkgruppe som nylig har gått fra offentlig til børsnotert selskap ga meg spesielt god innlevelse i bok to. Miljøterroristene klarer å lokke ham med, steg for steg, til han sitter fullstendig i deres nådeløse klister.

Spent på ”sisterunden”
Nå er i alle fall jeg spent på ”sisterunden”. Klokkene ringer for ”Vinterveien”, som er siste bok i beretningen om en gruppe internasjonale miljøterroristers komplott for å sikre seg økonomisk profitt og politisk makt. Klokkene ringer også for Michael Swarts, den ressurssterke nordmannen som er den viktigste, og kanskje avgjørende motstanderen denne terroristgruppen står overfor.

Jørn Didriksen er også ressurssterk. Ellers ville han ikke klart å gjennomarbeide noe så krevende som et fyldig bokmanus, for ikke å snakke om tre. I årene som har gått mellom OL-sølv og bokutgivelser har Didriksen vært nede i personlige bølgedaler hvor både idretts- og forfatterprestasjoner har syntes totalt utenfor rekkevidde. På denne bakgrunn er Didriksens forfatterskap uttrykk for enda sterkere seiersvilje og utholdenhet enn de største øyeblikkene i hans idrettskarriere.

Bøkene er utgitt på Kolofon Forlag AS
www.kolofon.com
Bok 3: ”Vinterveien”
Bok 2: ”Berlinpakten”
Bok 1: ”Den usynlige fiende”

Jørn Didriksen kan nås på
j-didri@online.no 
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.