Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Skøyter i norsk litteratur:
Polyneserne gikk på skøyter over Stillehavet

Julen 1996 får Erlend Loe to flotte gaver: nye skøyter og en bok om Kon-Tiki-ekspedisjonen der Thor Heyerdahl fikk bevist en teori han hadde om at polyneserne kan ha kommet over havet fra Sør-Amerika. Hva knytter disse to gavene sammen kan man lure på. Jo, mens Erlend tester ut de nye skøytene sine på et isbelagt vann i Trondheimstraktene, fremsetter han sin egen teori. Kanskje polyneserne kom seg over Stillehavet, som den gang var isbelagt (ifølge herr Loes teori iallfall), ved at de gikk med en form for urskøyter?

«Når de så sto der på sine primitive skøyter og lot seg gli vestover, det må ha tatt måneder, og hørte den monotone lyden av vinden og av skøytejernet, jeg går ut ifra at de hadde tilgang på noe jern, de var jo ikke hengehoder, er det ikke da naturlig å tenke seg at denne lyden må ha blitt betydningsfull for dem? Antakelig har de laget sanger som gjenspeiler denne lyden, og siden må de ha oppført primitive, stiliserte dramaer som skulle fortelle senere generasjoner om den lange og monotone reisen over havisen. Jeg føler meg sikker på at denne skøytelyden gjenspeiles i musikken fra Polynesia den dag i dag. Den musikken er sikkert veldig karakteristisk. Jeg må snarest løpe til biblioteket og spore den opp. Jeg må spore opp den karakteristiske sangen som stammer fra lyden av skøytejernet mot isen. Men hvorfor har man ikke funnet rester av disse skøytene, kan man innvende. Og hvorfor har aldri den karakteristiske sangen blitt ført tilbake til lyden av skøytejernet? Åja, jeg regner med motbør. Selvfølgelig gjør jeg det.»

For å bevise teorien tenker Erlend at han må finne disse skøytene. Les mer om jakten på polynesernes urskøyter i «L» (1999).


Tekst: Cathrine Indrøy – Foto: Stein Jørgensen

Utdraget fra «L» er gjengitt med tillatelse fra Erlend Loe og J. W. Cappelens Forlag AS. Copyright: Erlend Loe og J. W. Cappelens Forlag AS.

Kilder: www.cappelen.no  og www.dramatiker.no 
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.