Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Når og hvor er bildet tatt?
Gamle skøytehelter fra Odalen

Dette er to av Odalens store skøyteløpere gjennom tidene. Mannen med mørkt skjegg er Hans Krattebølssæter, mens hans kollega med gråhvit hakepryd er Thorkild Thommesen. Vi vet ikke med sikkerhet når eller hvor bildet er tatt, men trolig er det fra ca. 1910. Dette året vet vi at Thommesen, som da var 73 år gammel, deltok i en skøyteoppvisning til ære for dronning Maud i Kristiania. Bildet kan være tatt under dette stevnet. Redaksjonen er takknemlig dersom noen kan bidra med opplysninger!

Thommesen deltok på slutten av 1800-tallet flere ganger i løp og oppvisninger i hovedstaden, og han hentet hjem en rekke premier. Blant andre odølinger som gjorde seg bemerket med sine odalsskøyter, var Hans Krattebølssæter. Han er omtalt i Kristiania-avisene i februar 1911:

«Hans Krattebølssæteren fra Nordre Odalen, som sistleden Søndag deltok i Skøiteløpet paa Bislet, manglet nok ikke Træning og Utholdenhet paa de lange Distancer. Da han bor flere Mil fra Jernbanen, maatte han Søndag Morgen allerede Kl. 4 dra avgaarde for at naa Kongsvingertoget ved Skarnes.

– Men det var saa lettvint allikevel denne gang, sa han, for han fik gaa paa Skøiter i 2 Mil (20.000 meter) paa Storsjøen, og det var godt, mente han at faa prøve sig litt til Løpene. Saa kom han her til Byen utpaa Formiddagen ved 11.Tiden og deltok i to Løp (1000 og 2500 Meter).

– Det var leit, at det ikke var saapass som ei halv Mil, sa han smilende, da han hadde gaat 8 istedetfor 7 Runder, men han var ikke til at stanse og Farten i den 8. var den bedste.

Ved løpene paa Bislet Søndag blev Hans Krattebølssæteren Nr. 8 i Aldersklassen over 50 Aar. Han fik dessuten en Ækstrapræmie opsat av en Privatmand. Krattebølssæter var Stævnets ældste Mand (58 Aar) og opnaadde forholdsvis gode Tider, tiltrods for at han ikke hadde Længdeløpsskøiter, men et par av de gammeldagse Træskøiter».


Om det var ved denne anledningen at Hans vant et par moderne skøyter med sko, vet vi ikke. Det fortelles at han hadde med seg et par hjem som premie etter et løp i Kristiania, men han brukte dem aldri. Når det var forhold til det på isen, hendte det at Hans kappgikk med hester som drog på spiss-sleder. Han brukte en spesiell teknikk da han skulle stoppe og snu; den ble kalt «gammelsæter-bågå’n».

Det fortelles også at Hans en gang kappgikk med annen skøyteløper på Storsjøen. Førstemann fra Sand gjennom Hanorsundet og inn til Garvik, en strekning på ca 15 kilometer, skulle få ei ku!


Send oss gjerne gamle bilder eller annet skøytehistorisk stoff!
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.