Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Til Lars Finsen

Som den eneste av debattantene har jeg vært dum nok til å prøve å konkretisere debatten med dokumentasjon, Det skulle jeg tydeligvis aldri ha gjort. Siden har jeg fra ulikt hold blitt avkrevd både korreksjonsfaktor mot høyde over havet samt lufttemperaturer i Vikingskipet 29. januar, da de norske jentene satte sine perser på 1500 m. Jeg har forsøkt å svare så godt jeg har kunnet. Men nå kommer Lars Finsen med følgende utsagn:

”Jeg synes også Arilds forsøk på dokumentasjon er misvisende. Tall er tall, men når tider fra Hamar sammenliknes med Berlin, Collalbo, Erfurt og andre raske baner er det noe galt.”

Selv om jeg hadde trodd at jeg hadde fått fram alle mine synspunkter og ikke hadde noe mer å tilføre debatten, får dette meg til å reagere. Her blir man selv avkrevd forklaringer nærmest på naturvitenskapelig nivå, og så blir man møtt med påstander som dette. Jeg tolker Lars Finsen dit hen at han mener at Vikingskipet er en klart dårligere bane enn Berlin, Collalbo, Erfurt. Nå er det faktisk min tur å be om dokumentasjon. Bygger du på banerekorder? Studier av løpsresultater gjennom 2-3 år???

Sist helg deltok tre løpere fra Sandefjord i et stevne i Erfurt. Nedenfor har jeg satt opp tidene deres fra hhv. Erfurt og Hamar.

Tore Solli

Hamar

39,27

1.57,22

6.50,80

14.13,55

Erfurt

fall

2.00,87

6.56,49

14.38,10

Jan Terje Sørli

Hamar

42,3

2.07,17

7.32,23

15.25,25

Erfurt

42,07

2.06,68

7.24,58

15.19,82

Tormod B. Haugen

Hamar

40,87

2.02,18

7.13,18

15.03,60

Erfurt

41,57

2.07,48

7.22,85

15.25,84

Gratulerer til Jan Terje Sørli med nye personlige rekorder!

Men Lars, er dette et avgjørende bevis for at Erfurt er raskere enn Hamar? Hva kan det komme av at tyske løpere som fra tid til annen deltar i vanlige stevner i Hamar (Hamar-lekene for eksempel, for å gå noen år tilbake). Mjøslufta? Dagsformen?

Jeg kan dessverre ikke bidra med opplysninger om temperatur i Erfurt sist helg eller helsetilstanden til Tore og Tormod (Jan Terje var tydeligvis frisk og rask). Men jeg var faktisk til stede på Norgescupløpet 28. og 29. januar, og aldri før har jeg vel hørt så mange lovord om forholdene i Vikingskipet på et ”vanlig” stevne. Det samme kan sies om LM ei uke senere. Søndagen hadde Grødum en gjennomkjøring på 5000 på 6.24, Henrik Christiansen perset seg med 9 sekunder til 6.35, Olav Slinning gikk 6.39, 4 sekunder bedre enn gammelpersen fra Calgary. Omtrent samtlige av de ca. 25 jentene satte personlige rekorder. Det er mulig at jeg er såpass svekket av alderen jeg ikke er helt på nett, men da ber jeg alle andre som var til stede og som leser dette om å korrigere meg. Kanskje var Lars Finsen selv til stede?

Jeg kunne selvsagt sagt at Finsens betraktninger om resultatene fra Junior-VM i fjor er ”noe helt galt”, siden det ikke dreier seg om årets JVM-deltakere. Men jeg gjør ikke det, jeg synes det er relevant, ikke for å bruke millimetermål på, som Finsen gjør med mitt materiale, men for å gi et inntrykk av det internasjonale juniornivået. Det er også meningen med min årsbesteoversikt, den bør ikke leses ”som en viss mann leser Bibelen”.

En ting er jeg forundret over. Uttakskriteriene med formuleringen ”som er forventet å være inne blant de 20-25 beste” ble etter å ha blitt tatt opp i regionsmøter lagt ut på disse websider 8. september 2005, om jeg ikke husker helt feil. Videre ble de publisert i Skøytehåndboka 2005/2006, som ble sendt ut primo november 2005. Siden er det stille og harmonisk, før omsider kriteriene iverksettes. Da kommer reaksjonene, og dessverre har debatten da en tendens til å bli mer personfokusert enn prinsipiell, siden man vet hvilke løpere det dreier seg om. Når så undertegnede stikker hodet fram og tar sjansen på å referere til kriteriene, føler mange at jeg er en motstander av jentehurtigløp og norske juniorjenter i særdeleshet, eller fører en vendetta mot familiene van Megen, Eidsten og Jeppsson. Intet kunne være mer galt!

Hadde det kanskje vært en ide å starte diskusjonen tidligere? Våre debattspalter er åpne hele året.

 

 
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.