Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Skøytesporten trenger et riksanlegg

Skøytesporten i Norge flyter på en medgangsbølge. De nye generasjonene løpere og ledere har forstått at de tilhører en tradisjonsrik, men marginal idrett, og at den eneste måten å rekruttere nye utøvere til på og sikre fremgang for disse, er via samarbeid på tvers av klubber, regioner og landegrenser. Etter mitt syn er disse holdningene meget kloke og korrekte i forhold til målsetningene.

Det er heller ingen tvil om at Vikingskipet betyr mye for norsk skøytesport. At løperne har mulighet til å trene og gå løp på rask is og under stabile, jevne forhold betyr veldig mye for utøvere som legger ned enorme mengder trening og private midler for å nå sine mål: Gå raskere og raskere. Nå er det jo dessverre slik at dette Vikingskipet som vi bare har ett av, ikke kan sies å fungere som det nasjonale sentret for skøytesporten som det burde ha vært. Beliggenheten er nok her det største problemet. Det er begrenset hvor mange skøyteløpere man kan rekruttere i Hamar-regionen, og det tar tross alt litt tid å kjøre tur/retur Hamar for de fleste av oss. Det bor fortsatt flest mennesker i Oslo-området, og det er utvilsomt her et nasjonalanlegg for skøyter bør ligge.

Jeg har lest at det foreligger planer om å bygge tak over Valle-Hovin, men at dette ikke ser ut til å ha den nødvendige politiske støtte. Kanskje dette skyldes at man ikke har tenkt stort nok? Kanskje man ikke bare skulle bygge en skøytehall, men et multi-riksanlegg med et unikt arkitektonisk uttrykk som i seg selv blir en attraksjon? En hall som kunne huse Vålerengas ishockeyaktiviteter og i tillegg være riksanlegg for ishockey? Da fikk jo VIF samlet fotballen og ishockeyen på samme sted. Skisprint hele året? Hallen kunne huse riksanlegget for skisprint med kunstsnø hele året. Kanskje et kommende ski-VM i Oslo kunne arrangere sprintdistansene innendørs? Curling, kunstløp, shorttrack, in-line? Hva med riksanlegg for disse idrettene sammen med de større is-idrettene? Et toppidrettssenter for vinteridrettene? Det er vel egentlig bare fantasien som setter grenser for hva man kan putte inn av aktivitet på myra ved Valle-Hovin – her er det plass nok. En slik hall må fylles med aktivitet og brukes til idrett hele året.

Så kan Vikingskipet beholde sine konserter, utstillinger og håndball-cuper, men da kanskje uten sentral støtte? Den støtten bør gå til riksanlegget i Oslo og andre haller som benyttes til idrett. At det kommer haller i Nord-Norge, Midt-Norge og på Vestlandet er bare positivt, men det er viktig at man lærer av tabben som ble gjort da Vikingskipet ble bygget – den ligger på feil sted. Jeg oppfordrer herved skøytesportens ledere og løpere om å stå samlet bak et krav til både rikspolitikere og Oslo-poilitikere om å få bygget en innendørs skøytehall i Oslo. Få gjerne med dere andre interessegrupper også, som skiforbundet og Vålerenga – tenk stort!
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.