Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Nytenkning?

Jeg har ikke hatt noe spesielt ønske om å involvere meg i den merkelige blandingen av skittkasting og synsing som har preget Skøytesports debattsider den siste tida. Men Erland Krokens såkalte ideskisse om fellesstart er faktisk vanskelig å la være å kommentere.

Unnskyld meg: er det ikke for lengst innført fellesstart på skøytebanen, i form av kortbaneløp? Krokens hellige overbevisning om at dette er ”en fantastisk gren” er vel og bra, men nytt kan det da ikke sies å være. Det han snakker om er i beste fall en nytenkning på kortbaneområdet.

De siste årene har langrennssporten gjort det den kan for å ødelegge sitt øvelsesprogram, særlig knyttet til mesterskapene, ved innføring av fellesstart – i tillegg til ”sprint”, som også er fellesstart. Resultatet er at evnen til å spurte plutselig er alfa og omega dersom en skal ta mesterskapstitler. Og en 50 km på ski, der en tidligere kunne følge utviklingen løperne i mellom fra passeringspunkt til passeringspunkt på en fengslende måte, er nå blitt et kjedelig pliktløp som varer i ca. 2 timer. Den etterfølgende spurten kan nødvendigvis aldri bli noe mer enn en reprise av de hundrevis av spurter som vi har sett før. Jeg kan ikke skjønne annet enn at resultatet må bli tilsvarende ved innføring av fellesstart på lengre løp rundt den islagte oval?

Når det gjelder nytenkning på langbaneområdet synes jeg at en har gjort ”mer enn nok” ved innføring av enkeltdistanse-helvetet fra midten av 1980-tallet (med ytterligere opptrapping fra midten av 1990-tallet). Dette har dessverre gått på bekostning av selve juvelen i kronen – allround. Enda verre er det at allround-mesterskap også kommenteres (i NRK) som om det egentlig er enkeltdistansene som teller. Det å devaluere allround ytterligere gjennom innføring av ”nyskapningen” fellesstart kan vanskelig karakteriseres som annet enn desperasjon.

Men det verste, det helt tragikomiske, er at spiralen av nye og ny-gamle påfunn bare fortsetter og fortsetter. I radio i dag hørte jeg at NSF visstnok går inn for sommerløp i verdenscupen. Ja, men hvorfor ikke? Hvorfor ikke fjerne enda mer av følelsen av at det er en vintersport som oppleves?


 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.