Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Om norgescup og eldre utøvere

I et innlegg på Skøyteforbundets debattside 06.10.2007, har journalist Henning Rugsveen et innlegg knyttet til kvaliteten på enkelte løpere som deltok i norgescupåpningen i Vikingskipet 06.-07.10 d.å.

I og med at ingen ansvarlige personer hverken fra forbund, regioner, arrangører eller yngre aktive hittil har kommentert innlegget, føler jeg at det er viktig å riktig å knytte noen kommentarer til Rugsveens innlegg, selv om jeg tilhører Rugsveen målgruppe.

For det første, det kan godt hende at Rugsveen har et poeng mht at skøytesporten bør gjøre noe med måten norgescupstevner arrangeres på, for at disse skal kunne passe inn i dagens mediahverdag og fremstå som mer spennende for publikum og journalister.

Det er vel i så fall ikke bare norgescupen som bør ha fokus i en slik tilpasningsøvelse?  Selve rammen rundt norgescup-arrangementene er ikke akkurat det mest spennende heller. Man kunne med enkle midler gi mer informasjon om løperne, tidsforskjeller, statistikk, etc, etc. Slik stevnene oppleves fra tribunen i dag, er det forståelig at det ikke kommer tilskuere. Selv vi som er aktive, har enkelte ganger problemer med å se hvilke løpere som går. Når det i tillegg er kvartettstart på de fleste distanser, ja da er det enda vanskeligere. Litt mer informasjon og kanskje en noe mer høytidelig ramme rundt stevnene ville kunne hjelpe noe.

Men, det er vel ikke bare norgescupstevnene som er litt kjedelige? Utenom en fargerik trener og et par utøvere er det vel ikke så mye å skrive om rundt norsk skøytesport? Det skjer ikke så mye sensasjonelt hos oss. Stor lojalitet innad i organisasjonen gjør at det er få skandaler og lite såpeopera på glattisen sammenliknet med for eksempel fotball. Sjekker man forbundsløpernes hjemmesider, er det enkelt å konstatere at her er det fokus på trening og lite sladder. Kjedelig for journalister som vil lage aviser som selger.

Tilbake til kvaliteten på norgescupstevnene. Rugsveen legger i sitt innlegg skylden for lange, kjedelige norgescupstevner til en bestemt gruppe utøvere. Når han også navngir to løpere, må jeg si at jeg synes han går langt over streken og bør komme med en unskyldning til de to det gjelder. Dette er usaklig og total skivebom. Dette skyldes muligens journalistens manglende bakgrunnskjennskap til norsk skøytesport. Kanskje burde Henning Rugsveen ha tatt seg litt tid til å finne ut litt av årsakene til at nivåforskjellen på deltakerne i norgescupen er så stor.

Hva tror du er årsakene Rugsveen? Jeg kan muligens hjelpe deg litt på vei.
Om man tar en kikk på sesongens terminliste (finnes på forbundets nettside), vil man se at denne er nærmest kjemisk tom for andre løpstilbud enn norgenscupen for utøvere over 20 år. Da har jo ikke seniorløpere, uansett nivå, noe annet valg enn å delta i norgescupen. De er jo skøyteløpere, ikke sant? Det er de fordi de liker å konkurrere med skøyter under beina på en 400-meters bane. Dessuten, Rugsveen. Det deltok 14 eldre seniorer i helgens norgescup. Den tiden det tar å avvikle disse parene utgjør ikke mer enn et par vanningspauser pr. dag. Er det da virkelig disse parene som gjør stevnet til et maratonstevne? Muligens har du bommet med argumentet? Litt bedre bakgrunnsinformasjon, eller noe bedre journalistisk håndverk hadde kanskje vært på sin plass her?

I artikkelen mener jeg at Rugsveen stigmatiserer en gruppe skøyteløpere, de såkalte veteranene, og da spesielt de som er født før 1960, som en gruppe løpere som holder for svakt sportslig nivå til å delta i norgescup. Igjen mener jeg Rugsveen burde ha samlet inn noe mer bakgrunnsinformasjon om løpernes nivå før han bruker dette som argument. Det finnes faktisk løpere i den gruppen du sikter til som nesten er kvalifisert til å gå NM enkeltdistanser.

Her kan jeg opplyse Rugsveen om at det kun er de 24 beste utøverne i Norge på hver distanse som får gå. At det finnes eldre skøyteløpere som holder høyt sportslig nivå kjenner tydeligvis ikke Rugsveen til. Ei heller virker det som han kjenner til at mange skøyteløpere over 30 år trener mer enn 500 timer pr. år, og således ikke ser på norgescupen som et fritidstilbud, men som en reell konkurranse med yngre motstandere. Og Rugsveen: Det er skøyteløpere vi er, og vi liker å konkurrere, uansett om vi er 16 eller 56, om vi går 500m på 65,26 eller 37,50 (noe som faktisk illustrerer spennet i kvalitet mellom løperne i den gruppen du stigmatiserer).

Med andre ord: Hvis poenget med innlegget ditt, Henning Rugsveen, er å få Norges Skøyteforbund til å gjøre norgescupen om til et raskere, mer spennende og interessant arrangement for publikum og ”drop-in” journalister, da bør du sette deg litt mer inn i problemstillingene rundt norsk skøytesport, ikke skyte på pianisten og kanskje være en smule mer konstruktiv i kritikken. Jeg skal hjelpe deg litt. Kanskje norgescupen bør deles inn i to divisjoner, med opp- og nedrykk, slik som verdenscupen? Da kan man arrangere et stevne tidlig på dagen for de nest-beste og ett på kvelden for A-gruppa. Rugsveen bør uansett møte opp på begge, for det er ofte fra B-gruppa de nye, store løperne kommer, ikke sant?

For mer bakgrunnsinformasjon sjekk: http://www.skoyteforbundet.no. Lykke til !
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.