Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Terminlista

Terje Bård Hansen er i sitt innlegg ikke nådige med oss stakkars terminlisteansvarlige som driver med håpløs sesongplanlegging, for å bruke hans uttrykk. Imidlertid inneholder hans innlegg mest generelle synspunkter, og ikke konkrete forslag.
 
Vår hovedterminliste må selvsagt være tilpasset den internasjonale terminlista, det er utgangspunktet for alt terminlistearbeid. Videre hadde vi for 3-4 år siden nedsatt et utvalg som skulle se på vårt NM-program, etter at flere NM-arrangører kom med berettigede klager på at flere av eliteutøverne ikke stilte opp, NM allround i Drammen for noen år siden er et lite hyggelig eksempel på akkurat det. Utvalgets konklusjon var at NM-ene måtte legges slik til at de ble uttaksstevner til viktige internasjonale representasjonsoppgaver. I de siste sesongene har våre NM-er alltid hatt våre beste utøvere på startstreken, med unntak av skader/sykdom. Vårt NM-program er tenkt til å fungere slik:

  • NM enkeltdistanser – uttak til de første World-Cup stevnene
  • NM allround – uttak til EM allround, som i sin tur er uttak til VM allround
  • NM sprint – uttak til VM sprint
  • NM junior – uttak til VM junior
  • LM – uttak til den nordiske ungdomslandskampen

For oss virker det logisk at det nasjonale mesterskap kommer i forkant av tilsvarende internasjonale mesterskap. Vi skulle selvsagt gjerne hatt NM enkeltdistanser i siste del av sesongen, men hvordan skulle dette være mulig i forhold til World Cup-finale i Nord-Amerika 6.-8. mars, VM enkeltdistanser 12.-15. mars, samt i tillegg Oval final i Calgary i samme periode? Ville vi da ha fått med våre beste løpere? Våre nasjonale mesterskaps plassering i terminlista er på ingen måte noe særnorsk fenomen, land som Nederland og Tyskland har valgt tilsvarende løsninger ut fra samme hensyn som oss.
 
Når Hansen snakker om lange pauser i sesongen for våre nest beste, så er jeg litt i tvil om hva han sikter til. Tenker du internasjonalt? Kanskje nasjonalt i februar? Da har vi planlagt en Challengers’ Cup i overgangen mellom januar og februar, uka etter er det VM på Hamar (hvem vil arrangere NC-stevne da?), neste helg får vi et NC-stevne og endelig fjerde helg kunne vi selvsagt ha lagt inn et nytt NC-stevne, men har i stedet valgt å etterkomme et lenge prioritert ønske fra kretser og klubber om å anbefale en KM-helg på terminlista. Denne helga håper vi kan bli en skikkelig kretsmønstrig for alle kategorier, fra 10-åringer til veteraner, og vi har allerede mottatt mange positive tilbakemeldinger på at vi endelig har klart å ”skjerme” en helg som skal prioriteres kretsene.
 
Selvsagt er isperiodene i Vikingskipet svært avgjørende for terminlista. Her må vi som planlegger terminlista foreta visse prioriteringer innenfor de rammene som nasjonalanleggsavtalen med Kulturdepartementet legger opp til, jeg nevner:

  • Innendørs stevnetilbud for alle løpskategorier.
  • Stevneaktivitet her helg det er is der, vi kan ikke et nasjonalanlegg stående tomt ei helg hvor de aktive går stevner andre steder, det vil være et usedvanlig dårlig signal til omverdenen og det politiske miljøet.
  • Optimalisere løpsforholdene best mulig når det er stevne i Vikingskipet, hvilket betyr færre isdager, men bedre forhold (høyere innetemperatur).
  • Stevneaktiviteten i Vikingskipet må være tilpasset lokal arrangementskapasitet, her er vi etter min mening allerede nær et metningspunkt, men takket være flott innsats fra klubber utenfor Hamar har vi klart å få til et etter min mening godt stevnetilbud
  • Sist, men ikke minst: Forholdet til andre kunstisbaner og klubber i Skøyte-Norge. All viktig stevneaktivitet i Norge kan ikke foregå på Hamar, slik at øvrige arrangører blir avspist med stevner med tynn deltakelse som i verste fall fører til avlysning.

Hansen kunne sikkert tenkt seg et mars-stevne i Vikingskipet, slik at løperne får sjansen til å ”forbedre personlige rekorder”. Selvsagt kunne dette vært en utmerket idé, men det vil kreve endring i isperiodene på Hamar, en villig arrangør, og tanken vil neppe bli mottatt med begeistring hos arrangører som har tradisjonelle mars-stevner (Oslo, Skien, Båstad, Bjugn etc). Diskusjonen om Vikingskipets plass i Skøyte-Norge, både i forhold til stevneaktivitet, isperioder og lokale behov er meget viktig. Forbundet legger opp til en bred debatt om dette temaet på ledermøtet på Helsfyr Hotell i Oslo siste helg i mai. Da håper vi på en engasjerende debatt som belyser temaet fra flest mulig sider, og konklusjoner som er til det beste for norsk skøytesport.
  

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.