Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Thorleiv Teigen fortjener gullmedalje

Det er mye en kan si om årets sesong. Det er bare å lese innleggene på disse sidene. Vi kan være sure og skuffede etter årets sesong, eller smile og juble etter den enslige svale Håvard Bøkkos flotte innsats. Vi kan stå fjetret og være imponerte over hva en håndfull løpere i alderen 14-16 år presterer denne vinteren, og tenke at, OK, det er håp. Håp om nye gulltider.

Men det er en gullmedalje som skal deles ut på denne debattsiden. Den er til Thorleiv Teigen. Han har uredd brakt opp spørsmålet om hva klubber og kretser gjør for å rekruttere nye løpere til skøytesporten. Stilt det ekle spørsmålet som er litt vanskelig å svare på. Som dessverre ofte blir nedprioritert. Som går direkte på alle oss som driver skøyteklubber og lag. Hvordan skal vi få flere til å drive med skøyteløp? Hvordan trekke flere barn og unge til skøytesporten?

Det har vært sesongens viktigste spørsmål på debattsidene, og må være det fremover.

Det er blitt en frase, men konkurransen fra andre idretter og tilbud er helt annerledes dag enn for få år siden. Hvordan står det egentlig til? I følge oversikter for noen år siden hadde skøytesporten ca 1000 aktive skøyteløpere. Ikke så mange tenker du kanskje. TV-vinteridrett nummer 1 i Norge, skiskyting, hadde forrige sesong 1700 aktive utøvere i alle aldre. Langrenn oppgir mellom 5000-6000 aktive, ikke mosjonistene. Det står med andre ord ikke helt verst til. Men det burde være mye bedre. Teigen har ved flere anledninger spurt etter aktivitet i klubber og steder som tidligere var aktive. Hele Romerike (Ceres, Strømmen IF, Skedsmo) ligger f.eks øde. Et område som hadde et digert LM arrangement på 70-tallet. Og det er mange flere steder. Hva skjer?

Det er tøft og tungt og drive idrettsklubber og lag. Når kravet i tillegg er at man må ha is å gå på og litt andre forhold rundt, blir det enda tyngre. Undertegnende representerer Aktiv Skøyteklubb, nå som tillitsvalgt, tidligere som aktiv. Vi har vært heldige som har Valle Hovin. Men ungene kommer ikke av seg selv da heller. I dag har ASK en stor gruppe løpere i alderen 9-13 år. Den største på svært mange år.

ASK satset for mange år siden på skøyteskolen. Og har holdt på det. Hver eneste vinter, hver tirsdag gjennom hele sesongen, arrangeres skøyteskolen for unger mellom 4-9 år. Med 3-4 instruktører hver gang. Inndeling i grupper etter erfaring og alder. Sosiale treff hvor også foreldrene møter. Juleavslutning med kaker og poser. Og til slutt, sesongavslutning med mat og skøyteknapp-utdeling. Dette har vært vår måte å gjøre det på. Det er svært krevende. Undertegnende hadde ansvaret i to år.
Den ene sesongen regnet jeg ut totale dugnadstimer for hele sesongen for kun skøyteskolen, til rundt 130-150 timer. Dette kommer i tillegg til den ”vanlige” sportslige delen med trening og drift av aldersbestemte klasser, junior og senior.

Årets sesong er nylig avsluttet og det er gledelig at dette er vår erfaring og måte å gjøre interessen er stor. Skøyteskoleansvarlig denne sesongen har notert mer enn 60 navn på skøyteskolen. De aller fleste av dem stilte også opp i de fire Gullkarusell-løpene for skøyteskolen gjennom sesongen. Det er viktig at de får prøve ”orntli” skøyteløp. Klarer vi å få 10-20 % med videre til å gå opp i rekruttklassen, fortsette som skøyteløpere, er vi kjempeglade. Slik gjør vi det. Det er sikkert mange flere.

Norges Skøyteforbund kan strengt tatt ikke rekruttere en eneste løper, den oppgaven er det vi i klubbene som har, og heldigvis drives det veldig godt mange steder. Vi må bli flere. Flere løpere. Flere foreldre. Bredere elite. Derfor gir jeg årets debatt-gullmedalje til Thorleif Teigen. Det er bra du sparker oss litt på skinnleggen.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.