Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Flere løpere i allround-VM

Som livslang skøyteentusiast har jeg lyst til å fremme en del forslag, som forhåpentligvis kan bli kilde til debatt, når det gjelder World Cup og Mesterskapene. Først vil jeg rette fokus mot Allround-VM.

Nest etter OL, er VM det store målet for skøyteløpere fra alle nasjoner. VM skal være stedet der de beste fra hele verden møtes. De seneste årene (fra og med 1999) har imidlertid deltagelsen i VM vært svært begrenset, og dette har etter min mening tatt vekk en del av glansen fra VM, samtidig som VMs betydning har blitt redusert for mange skøytenasjoner. Vi husker vel med gru tilbake til VM i 2001 i Budapest som gikk uten nordmenn på startstreken.

I dag begrenses Allround-VM til 24 deltagere, fordelt på ”kvoter” for Europa, USA/Canada og Asia. Fordelingen avgjøres etter prestasjoner i forrige års mesterskap. Dette har i de senere årene gått hardt ut over deltagelsen fra store skøytenasjoner som Japan og Sør-Korea, og i tillegg gjort det vanskelig for løpere fra China og Kazakhstan å delta i VM. Uten VM-deltagelse blir det lett redusert motivasjon og dessverre mindre ressurser å rutte med fra sponsorer etc.

Ordningen med kvalifisering gjennom ”regionale mesterskap” er helt ok, fordi den sikrer at de beste fra hver region deltar, men dersom antallet som blir kvalifisert kun blir basert på prestasjoner i fjor, fører det til at veien opp og frem for mindre nasjoner blir unødvendig vanskelig. I tillegg mener jeg at bredden i internasjonal skøytesport i dag tillater en utvidelse av antall deltagere. Jeg har jobbet en del med turneringsstrukturer for lagidretter, og en klar erfaring er at jo flere som får konkurrere på øverste nivå over tid, jo bedre blir kvaliteten og bredden, og dermed også populariteten til idretten.

Jeg håper og tror at ISUs motivasjon er å øke både popularitet, kvalitet og utbredelsen av idretten. Derfor foreslår jeg at VM utvides fra 24 til 32 løpere, og hvor hvert kontinent deltar med seks løpere + en kvote fordelt etter de 14 beste i forrige års mesterskap. Jeg ser overhodet ingen problemer med at lengden på arrangementet økes. De siste års VM-dager har jo vært aldeles for korte!

Dette vil sikre at de beste løperne fra alle kontinenter slippes til, og flere løpere fra flere nasjoner vil kunne se frem mot en VM-deltagelse. Det ville øke interessen for skøytesporten i flere land. Det vil kunne øke TV-inntektene til ISU med flere deltagerland på startstreken, og ikke minst; det vil bidra til å skape større bredde og øke mulighetene for fremvekst av nye skøytetalenter – verden over!
  

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.