Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Vel blåst, OSK!

Da er tre onsdager med kortbanetrening gjennomført i ungdomshallen på Jordal. Og jeg ønsker på vegne av alle deltakerne og ivrige tilskuere å få takke initiativtakerne i OSK med Hasse Farstad og Morten K. Staubo i spissen. Vi skal heller ikke glemme å takke instruktørene og ledelsen i OSK som muliggjorde disse dagene, og som gjennomførte et flott initiativ!
 
Og for å konkludere kjapt: Det ble en ubetinget suksess! Mellom 15 og 20 utøvere av begge kjønn, i alle aldre og på vidt forskjellig nivå, koste seg sammen på isen og fikk en innføring i en gren som utvilsomt har masse å tilføre hurtigløpere av svingteknikk, dristighet og styrke. I tillegg er det ingen tvil om at kortbane som egen gren kan ha en fremtid her i landet. Nøkkelen til dette ligger i at man bevisst satser på å la rekrutter og yngre utøvere starte sine skøytekarrierer via kortbane. På denne måten vil de få med seg verdifull teknisk ballast som ikke er bortkastet dersom de ønsker å gå over til hurtigløp senere. I tillegg vil vi beholde en base av kortbaneløpere som etter hvert vil hevde seg internasjonalt.
 
Jeg har ingen tro på at det er mulig å få til et levedyktig kortbanemiljø i Norge ved forsøke å få til et nytt ”stunt” som det man gjennomførte i forbindelse med OL på Lillehammer. Her ble etablerte hurtigløpere omskolert til kortbaneløpere, og selv om disse guttene gjorde sine saker i overkant av hva man kunne forvente, manglet det en base av rekrutter, trenere og ledere i bunnen som kunne videreføre grenen og forvalte den videre når de få utøverne vi hadde ga seg.
 
Jobben for å få på plass et kortbanemiljø i Norge starter i klubbene. Og det er ikke mye man trenger: En liten isflate, en instruktør eller to (her må kanskje NSF inn i bildet å tilby en enkel grunnutdanning?) pluss en målrettet kampanje for rekruttering av barn fra  6-7 års alder (all-idretten?) og oppover til 10-11 år.
 
I tillegg bør man lage enkle treningsløp både lokalt og kanskje regionalt hvor det utarbeides regler og konkurranseoppsett tilpasset den banen løpet arrangeres på. Kortbane kan lages på nær sagt alle typer isflater: Ishockeybaner, bandybaner, hurtigløpsbaner med is i midten, små naturisbaner både på land og innsjø. Etter hvert som vi får utøvere som utvikler de nødvendige ferdigheter, kan vi begynne å kikke ut over landets grenser og åpne for deltakelse i internasjonale løp. Men det er viktig å sette en fot ned før den andre, og bygge stein på stein!
 
Med dette som utgangspunkt sender jeg en oppfordring til alle aktive og slumrende skøytemiljø rundt omkring i det ganske land: Det er bare å sette i gang planleggingen av sesongen 2009/2010. La den kommende sesongen bli starten på en ny æra i Norsk skøytesport: ”Kortbanealderen”.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.