Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Bad slang?

Jeg vet ikke hva Peter Mueller har sagt og kjenner ikke saken i det hele tatt. Jeg er ikke engang interessert i sport. Det som jeg lurer på er om det som ble sagt går under kategorien ”bad slang”. Amerikanerne har en lei tendens til å bruke uttrykk som høres profane ut for sarte sjeler, men som i amerikansk slang betyr noe helt annet. La meg ta et par eksempler. Hvis en amerikaner sier ”fuck off”, så mener han ”la meg være”. Hvis han sier ”suck my dick”, så mener han å si ”jeg er uenig”. Det er ikke ordene alene man skal tolke, men måten de blir sagt på.

Også i vårt land brukes uttrykk i forskjellige landsdeler som blir mistolket i andre landsdeler. Når en nordlending sier ”hæstkuk”, så sikter han ikke til det som henger under hesten, men at vedkommende som dette blir sagt til har sagt eller gjort noe dumt. Tullebukk ville det blitt på finslipt bokmål.

Det er selvfølgelig ikke greit at man utrykker seg med slanguttrykk i hvilken som helst sammenheng, men man kan i det minste være oppmerksom på at uttrykkene i seg selv ikke alltid er ment å være fornærmende selv om det kan oppfattes slik. Å be en amerikaner om å ikke bruke slang er umulig fordi de alltid og hele tiden bruker slang. Slikt bør man være oppmerksom på slik at man ikke dømmer noen på grunn av ordenes direkte oversettelse. Det ville være latterlig om det var slik. Jeg vet som sagt ikke hva som har vært sagt. Om det var sagt i den hensikt å fornærme, eller om det var sagt i en humoristisk setting, vet jeg ikke.

Som dypt kristen vet jeg at det finnes tilgivelse for ALT, bare den som har gjort noe galt innrømmer sin feil og vil rette på den. Er dere sikker på at Mueller er behandlet som et menneske, og ikke bare som en person som har brutt en paragraf? Jeg er opptatt av rettferdighet fordi det er så skrekkelig lite av det nå til dags.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.