Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

«Dødsspiralen i Vikingskipet»

Det gleder meg at Bjugn allerede har fått is i hallen, og at Stavanger med Sørmarka-Flerbrukshall åpner 1. oktober. Dette vil gavne skøytesporten i disse regionene, og også for andre som har mulighet til å reise til de nevnte ishallene. Men på det sentrale østlandsområdet, ser det helt annerledes ut. Her åpner Vikingskipet på Hamar først 3. november – paradoksalt noen dager etter at Valle Hovin i Oslo og andre kunstisbaner i Norge har fått is.

Når man tar en titt på terminlisten for sesongen 2010/2011, ser en at første norgescup for junior og senior går av stablen 23.-24.10 i Bjugn. Drammensløpet i Drammen og NC-2 i Stavanger, går helgen etter – altså den 30.-31.10. Sesongen har allerede startet lenge før Vikingskipet og andre arenaer i resten av Norge har fått is, og de som skal konkurrere i disse stevnene har tilstrekkelig med tid på is.

Jo da, det finnes unntak – landslaget og de mest ihuga løperne som ikke har klart å få plass i nevnte «stall». De har nok fått tilstrekkelig istrening. Men hva med de andre som ikke har fått den muligheten, og for våre løpere som går i de aldersbestemte klasser? For disse kan det nok ikke være tilfredsstillende å stille til start i de nevnte løp. Det er kanskje ikke rart at rekrutteringen til skøytesporten er fallende.

Jeg skrev 28.08.2009 en artikkel på debattsiden i Skøytesport med overskriften «Landflyktighet». Her oppfordret jeg blant annet styret i Norges Skøyteforbund til å få Vikingskipet islagt i høstferieukene (altså innenfor ukene, 39-41), men har dette skjedd? Nei..., dessverre. Skyldes dette en forglemmelse fra styret i skøyteforbundet om en dialog med Hamar kommune om å bruke penger på å islegge Vikingskipet i den perioden hvor vi trenger hallen mest?

Etterbruksmidlene fra OL-94 som blant annet skulle brukes til å islegge Vikingskipet, har blitt brukt til vedlikehold av arenaen, og det er bra. Vedlikehold av bygningsmassen er en god investering, særlig når man driver annen kommersiell drift av det som skulle være norsk skøytesports ansikt i utad. Men i utgangspunkt var det å ha is i Vikingskipet i lengre perioder da Hamar fikk arrangere hurtigløp under OL 1994. Det ville ha gavnet skøytesporten kommersielt på sikt.

Dersom det ikke snart blir en endring i forhold til når det er mulig å gå på skøyter i Vikingskipet i oktober, vil vi oppleve at Vikingskipet går inn i «dødsspiralen» uten å kunne avslutte den med en «dobbel Axel». Det er på høy tid at norsk skøytesport får sitt «Bislett» tilbake. En innendørs skøytearena i Oslo regionen.

Dette skrives ikke som en forkleinelse til Bjugn eller Sørmarka, men som en vekker for de som er glad i skøytesporten, og vil at den fortsatt skal være en paradegren i norsk idrett. For enten vi liker det eller ei, vil hurtigløpssesongen i fremtiden starte tidligere og tidligere, og hva gjør vi da?

Jeg er uansett, hvor galt det ser ut på Østlandet, glad for at vi har to steder i Norge som har is allerede i oktober måned. Om noen få år, vil vi se en sammensetting på landslaget som har sitt utspring nettopp fra disse innledningsvis nevnte steder, og der har de heldigvis skjønt hvorfor skøyteløpere må ha is under beina tidlig på høsten.
For oss andre i nærheten av Oslo – vel, det er som jeg har skrevet tidligere. Berlin er ikke lenger unna tidsmessig og økonomisk enn Bjugn eller Stavanger, så vi får slå oss på den bølgen som andre gjør her til lands om dagen. Flykte fra Norge til de kunstfrosne utendørsbanene får is i november.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.