Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Ikke galt, men mangelfullt

Petter Thorvaldsen og Odd Gunnar Skagestad er inne på vesentlige ring når de tenker høyt om hvorfor ikke norske skøyteløpere gjør det bedre internasjonalt. Jeg tror ikke så mye gjøres galt; snarere tenker jeg at en del av forklaringen ligger i mangler.

For et år eller så siden, stilte jeg i et innlegg i dette debattforumet spørsmål rundt svingteknikk, og viste til særlig Martina Sablikova. Viste blant annet til det jeg har hørt, nemlig at hun og tsjekkerne trener mye på 250-metersbane, der svingene er krappere og krever en teknikk som ligger et sted mellom 400-metersbane og kortbane. Og som ikke minst Thorvaldsen påpeker, mye trening på rulleskøyter og kortbane ser ut til å bære frukter, særlig i USA.

Noen forklarer Håvard Bøkkos stagnasjon med Mueller-bråket og sykdom før jul. Men kan det hende han ikke trener riktig, og at Mueller-opplegget heller ikke holdt lenger enn til et visst nivå? Nå skal vi være klar over at toppidrett er en vanskelig øvelse. Bare se hvordan det svinger i skihopp. Avstanden mellom å få det til og ikke få det til på skøytebanen, er kort.

I et innlegg for ikke lenge siden, påpekte jeg at norske løpere våger for lite. På tampen av sesongen så vi tendenser til vågemot av særlig Sverre Haugli og Hege Bøkko. Løpere uten frykt får før eller siden uttelling.

Håvard Bøkko har derimot vært forsiktigheten sjøl etter nyttår. 500- og 1500-meteren i VM så ut som oppvarming, og det er lite tilfredsstillende å høre vår fremste toppløpere snakke om mangel på motivasjon og at han begynner å bli lei. Under et VM!

Foran neste sesong må det kreves av løperne at de slutter med sine sære meninger og behov, sine ego-trip, og innser at her gjelder det å jobbe sammen, være kamerater og bestemme seg som lag og enkeltutøvere å bli vinnere. Under én ledelse. Toppidrett er ikke bare fysikk og teknikk, det er også en mental øvelse.

Jeg har tillit til at president Vibecke Sørensen og dem som styrer i forbundet får på plass et regime med autoritet, et regime som både stiller krav til utøverne og gir rom for individuell tilpasning. Inntil videre er jeg imidlertid bare betinget optimist.
  

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.