Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Fellesstart

Jeg synes det er mektig synd at denne diskusjonen ikke kom før skøytetinget, da hadde vi muligens sluppet at "eventyrlysten" til Hasse Farstad og andre tok overhånd – hvem vet hvor mange likesinnede han har blant de 45?

Til saken: ett praktisk eksempel. Hva hvis NM 2011 på Frogner hadde blitt avviklet etter "fornyernes" hoder? Mesterskapet ville vel da ha blitt avgjort ved fellesstart mellom Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen, Henrik Christiansen og Kristian Fredriksen.

Tid å ta inn på Bøkko: Pedersen 12 sek., Fredriksen 26 sek. og Christiansen 34 sek.

Selv om en for eksempelets skyld gikk ut fra at disse hadde noenlunde samme kapasitet på en 10 000 m, og at det alltids var mulig med slike differanser i disfavør av Bøkko på en gitt dag med parstart - tror noen av denne muligheten også hadde vært tilstede med fellesstart mellom de fire? Selvsagt ikke. Hva er så poenget - å se hvem av de fire som vinner spurten? Og hva så? Dette ser TV-seeren gjennom hele vinteren allerede (det kalles langrenn/skiskyting), forskjellen er bare at der er førstemann i mål faktisk også mester. I det tenkte eksemplet er det 75 % sjanse for at førstemann i mål ikke er mester, kanskje har han ikke engang vunnet 10 000 m?!

Det andre aspektet, og for så vidt vel så viktig, er jo at Skøytetinget med dette gir en blank dag i noe jeg trodde lå som en del av grunnlaget for allroundmesterskapene - nemlig at den beste allrounderen bør vinne allround-NM. I en annen situasjon enn dagens, der antatt bestemann sammenlagt er relativt svak på kortdistansene, vil vedkommende fort bli sjanseløs med et slikt opplegg. Maren Haugli er for så vidt et praktisk eksempel.

Til sist: iflg. § 1 i Lov for Norges Skøyteforbund skal NSF "verne om og fremme skøytesporten". Jeg håper det kommer en dag da delegatene på skøytetinget tenker grundig over hva som egentlig ligger i ordet "verne om", og om det overhodet er noe innen skøytesporten som er verdt å verne om. I motsatt fall bør de kanskje hoppe over i en annen leir.
  

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.