Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Svar til Haarberg og Hagelund

Jeg ser med glede det ble respons direkte, og syntes både Haarberg og Hagelunds innlegg var svært interessante.

Etter å ha sett igjennom mitt eget forslag til mesterskapsprogram, har jeg vel også kommet fram til at det var i tøffeste laget. En 10000m to dager før allround-løpene er neppe ideelt. Haarbergs forslag om å utvide mesterskapet noen dager virker veldig fornuftig, og jeg vil langt på vei si at hans skisse er bortimot optimal med det eksisterende løpsprogrammet. Å skille allround-delene for damer og herrer til ulike dager var en spesielt god ide som jeg også støtter fullt ut.

Jeg tror ikke det er noen automatikk i at et mesterskap som arrangeres sjeldnere nødvendigvis vil få økt oppslutning. Tvert i mot ser jeg ekstra prestisje i et arrangement som så godt som uendret kan føres tilbake i en serie helt til slutten av 1800-tallet, kun avbrutt av kriger. I alle fall mener jeg allround-VM bør fortsette hvert år av denne grunn alene, men jeg kan til en viss grad være enig med Haarberg om sprint og enkeltdistanser. Det er sjelden jeg tenker at “her står den regjerende 1000m-mesteren”, og da er i grunnen noe av poenget med mesterskapet borte.

Kanskje kunne dette store VM-arrangementet vi skisserer være noe som ble arrangert annenhvert år isteden. Jeg ville da foreslått å la det ene mesterskapet være olympiske leker, og la OL-medaljene også telle som VM-medaljer. Det andre ville vært et enkeltstående mesterskap i det året som ligger midt mellom to OL, altså fjerdehvert år. Da ville det gått mindre inflasjon i titler, samtidig som vi ville da kunnet ta inn allround inn i OL-programmet, noe jeg alltid har savnet. Allround-VM har ofte også hatt et B-preg når det går i OL-sesonger, så da kunne man fjernet dette. Jeg ville likevel latt allround-VM gått hvert eneste år, men bare i de to mellomårene som enkeltstående arrangement.

Hagelunds forslag om å samle hurtligløp, kortbaneløp og kunstløp synes jeg høres ut som en kjempeide. Jo større mesterskap, jo mer blest og omtale for sporten. Det er viktig at arrangementet “føles stort”. Kanskje kunstløpstilhengerne og kortbanetilhengerne ville da få opp øynene for hurtigløp, og motsatt. Det eneste lille minus med dette er at man da må setter restriksjoner på hvor VM i kunstløp kan arrangeres. Det må arrangeres i nærheten av tilstrekkelige lengdeløpsanlegg, og det er uvisst om kunstløpstilhengerne ønsker å begrense det slik. Igjen kan jo løsningen være at det store “VM på skøyter” bare arrangeres annenhvert år, og at det mindre VM i kunstløp arrangeres i årene mellom. Samme sak er det selvsagt med kortbaneløp.

Når jeg sa jeg var “overbevist at fellesstarter er en del av framtida” må jeg innrømme at det egentlig bare var en høflighetsfrase. En fellesstart modellert på sykkel og langrenn har jeg ikke noen som helst tro på vil bli spesielt bra. Hurtigløp vil da bli redusert til en gjeng løpere som går rundt og rundt på en paddeflat bane, og slik den er i dag er den jo så mye mer enn bare det. Selv om jeg deler Haarbergs skepsis til å “gi lillefingeren”, mener jeg likevel man i alle fall bør forsøke å finne en eller to nye øvelser. Det skøytesporten trenger er en øvelse som kan fungere som inngangsbillett for nye seere til sporten, en der man kan forstå alt som foregår med en gang man skrur på sendinga. I skiskyting har man jo hatt stor suksess med jaktstart- og fellesstartøvelsene som slike øvelser som er lettere å forstå, mens den tradisjonelle normaldistansen fortsatt er bevart.

Hagelunds ide om en øvelse med spurter underveis der man tar ut løpere kunne være en god øvelse til å fungere som en slik inngangsbillett. Den høres i alle fall actionfylt ut. Det han nevner om “kniving” får meg likevel til å tenke på helt andre ting enn spennende dueller, nemlig knivbladet under skøytene. Denne øvelsen høres veldig risikofylt ut, og løpere som massevelter for deretter å deise i vantet kan jo bokstavlig talt være livsfarlig. Kanskje man kunne satt restriksjoner på hvilke type skøyter som kan benyttes på fellesstartøvelser, der det er krav til bredere blad og kanskje bruk av tradisjonelle, faste skøyter. I sykkelsporten er det jo lignende forbud om bruk av temposykler på fellesstarter der man ligger i felt.

Det hadde vært interessant å høre fra noen av de aktive som har mer førstehåndsinntrykk på hvordan det er faktisk å gå. Ville en slik showpreget fellesstartøvelse vært forsvarlig? Ville et slikt stort VM være realistisk, eller ville den fysiske belastningen være for stor? Løperne kommer av og til med noen slengbemerkninger i media (og på den fantastiske oppfinnelsen Twitter) der de gir uttrykk for sine meninger, men jeg tror det hadde vært nyttig om de kunne konkretisert litt mer i detalj, og selv kommet med ideer om hvordan framtidens skøytesport bør se ut. Hvorfor ikke her på Vekslingssida? Ellers kunne noen av folkene i NRK kanskje også kommet litt mer på banen og fortalt hva de synes, som Ove Eriksen, Ådne Søndrål og kanskje sportssjefen Rune Haug. Jeg sitter ofte med følelsen at de hele tiden har løpende vurderinger om skøytesporten skal droppes fra sendeskjemaet deres, og trekker et lettelsens sukk hver gang det er nyheter om “to nye år med skøyter på NRK”.


 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.