Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Jaktstart på 10.000

Skøytesporten sliter, og det er åpenbart for de fleste at noe må gjøres. For oss som representerer det middels interesserte publikum, er det grenser for hvor mye tid vi vil kaste bort på buljongpar og vanningsmaskiner. WC-løpene må arrangeres oftere, gjøres mer kompakte og spennende, og med fokus på de beste. Mitt forslag er følgende:

1) WC- løp arrangeres minst annenhver helg gjennom sesongen. Sprintcup og allroundcup arrangeres samtidig i samme stevner.

2) Sprintcupen består av to 500-metre pr. stevne (1.000m droppes). Allround-cupen består av parløp på 500m, 1.500m og 3.000m/5.000m samt jaktstart på 5.000m kvinner og 10.000m menn.

3) Sterkere seeding i A- og B-gruppe. Løpene arrangeres slik at TV-sendingene kan legges opp etter løpene i A-gruppen. A-gruppen består av 10 menn og 6 kvinner (kanskje kontroversielt, men begrunnelsen er at det er langt flere menn på høyt nivå enn kvinner. Evt. kan man innføre maksimal poengdifferanse mellom beste og dårligste i A-gruppen).

4) B-gruppen allround går 2 løp fredag (kvinner: 500 og 3.000, menn: 500 og 5.000). Sprintere går 500m. De 2 beste sprinterne rykker opp til A-gruppe neste dag. B-gruppen allround går sin 1.500m tidlig lørdag, før ordinære TV-sendinger. De 2 beste etter 3 løp rykker opp til jaktstart på 10.000m / 5.000m.

5) A-gruppen sprint og allround starter 500m på annonsert tidspunkt lørdag. Deretter 3.000m kvinner / 5.000m menn A-gruppe. Søndag starter med sprinternes andre 500m (motsatt bane). De to dårligste etter to løp, rykker ned til B-gruppen. Deretter går A-gruppe 1.500m allround kvinner og menn.

6) Stevnet avsluttes med jaktstart: Ett heat 5.000m kvinner med 8 deltakere (inkl. de 2 beste fra B-gruppen). To heat jaktstart 10.000m menn med totalt 12 deltakere (ink. de 2 beste fra B-gruppen). Siste heat består av de 6 beste etter 3 løp. I jaktstart starter deltakerne i hht. poengsum etter 3 løp, omregnet til 10.000m- tid. Rekkefølgen i mål er resultatet (tiden spiller ingen rolle).

7) Løperne er selv ansvarlig for korrekt start på jaktstart: Tjuvstart med inntil ett sekund gir 2 ekstra yttersvinger i straff. Tjuvstart med mer enn ett sekund er diskvalifikasjon. Løperne har lov til (på valgfritt sted i løpet) å "forskuttere" inntil 2 yttersvinger/ innersvinger, forutsatt at de har gått riktig antall totalt når de er i mål. Dette åpner for en ny dimensjon taktisk, og vil skape økt spenning for tilskuerne. Vanlige vikepliktsregler gjelder ved veksling. Regler ved kamp om posisjon må innføres.

8) De 2 siste i mål på jaktstarten, rykker ned til B-gruppen foran neste WC-løp. Medaljer og WC-poeng deles ut både for enkeltdistanser og sammenlagt, men med fokus på sammenlagt (gir flest poeng/ høyest status).
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.