Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Hvem kan utfordre nederlenderne?

Er skøytesporten i ferd med å gli inn i en ny periode med total nederlandsk dominans i all round og på langdistanse? I EM og VM all round var ikke bare Sven Kramer tilbake for fullt, men også Jan Blokhuijsen etablert i samme divisjon som Kramer, og på langdistanse har både veteranen Bob de Jong og kometen Jorrit Bergsma nå kommet opp på et nivå der Kramer før var alene. Hvem kan utfordre de beste nederlenderne i kampen om gullmedaljer? Det ville være synd om det blir som i årene 1995 – 2003 da Nederland dominerte fullstendig med løpere som Rintje Ritsma, Ids Postma og Gianni Romme, helt til USA kom med Chad Hedrick og Shani Davis i 2004.

I 2010 så det lyst for den internasjonale bredden i toppen, da Jonathan Kuck tok sølv i VM all round og Seung Hoon Lee fremstod som en reell konkurrent til Kramer på langdistanse. Disse to fremstod nå i VM all round som en skygge av gammel storhet, og kometen fra 2009 Trevor Marsicano har heller ikke klart å følge opp suksessen. I motsetning til Hedrick og Davis som var gode år etter år, så synes de nye amerikanerne å ha store vansker med å følge opp en knallsesong der de fremstår som sportens redningsmenn.

I en tid da skøytesporten blir stadig mer spesialisert, forblir formodentlig Sven Kramer den siste løperen som dominerer både all round og langdistanse. Nå utfordres Kramer på begge felter av sine landsmenn, så det skal bli spennende å se hva Kramer velger å prioritere. Jan Blokhuijsen synes klar til å overta tronen i all round, men hvem utenfor Nederland kan by ham reell konkurranse? Norge har i hvert fall gode juniorer, der ikke minst Sverre Lunde Pedersen fremstår som en morgendagens mann i all round, men han vil ennå trenge minst to sesonger for å kunne by Blokhuijsen og Kramer kamp om tittelen. Men når man ser Sverre i aksjon på isen, så må det være tillatt å ha et berettiget håp om at Norges siste vinner av EM og VM all round ikke til evig tid vil hete Johann Olav Koss.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.