Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Verdenscupen bør endres

Vi bør motstå fristelsene til å klusse med skøytesporten. Selv om den nå i flere år har vært under harde angrep. Hva dette bunner i er ikke godt å si. En faktor er sikkert press fra media. Ikke dermed sagt at ikke endringer kan foretas.

Verdenscupen bør endres. Slik den er i dag har den ingen appell. I stedet for å kåre vinnere bare på de enkelte distanser, bør det også kåres en ”overall” vinner av hele cupen. Slik som det nå gjøres til eksempel i alpint. Dette bør gjøres slik at det like godt kan bli en sprinter som en allroundløper som vinner sammenlagt i ”totalcupen” til slutt. Det bør gås konkurranser gjennom hele sesongen, og arrangeres to allroundstevner og to sammenlagte sprintstevner i sesongen, som skal telle i verdenscupen. Dette vil gi verdenscupen status på høyde med EM, VM og OL. Og interessen vil bli større blant løperne og blant publikum. Jeg tror lignende forslag er lansert før.

Vi bør ha løp med fellesstart. Men det bør kåres en egen verdenscupvinner i denne øvelsen. Dette fordi øvelsen skiller seg helt ut fra parstart. Som påpekt av flere, egner fellesstart seg ikke i allroundmesterskapene. Øvelsen lagtempo bør gå som før. EM, VM, OL, sprint – VM og VM - enkeltdistanser bør arrangeres som før.

Vi må ha klare regler for start, krysning og løpebaner. Reglene i dag synes helt greie, de betyr i alle fall intet for fremtiden i denne idretten.

Forslag fra Kramer om å erstatte 10 000 meter med 3000 meter i allroundmesterskapene er uforståelig. Dette vil ikke bety et fnugg for skøytesportens fremtid.

Det er ikke slike endringer som kan ”redde” skøytesporten. Den greier seg helt utmerket slik den er. Et eksempel er VM i Moskva. Jeg fulgte det som ble overført, noterte de tider jeg kunne og gjorde mine overslag over poengsummer. Hele mesterskapet var meget spennende, selv om NRK som vanlig ga sine bidrag til å spolere sendingene. Først ved å sende løpene på NRK2 og på lørdag helt boikotte den mest spennende delen av mesterskapet. Det er uforståelig at NRK har en slik holdning. Det de kan gjøre for skøytesporten er å sørge for bedre dekning av mesterskapene.

Noen forhold irriterer. Tidene som kommer på skjermen blir nesten alltid korrigert. Og sammenlagte poengsummer for løperne er synlig på skjermen i alt for kort tid.
Når det gjelder endringer: Ta skrekk av det som har skjedd med langrenn. Her har sprintøvelser, fellesstart, jaktstart og skibytte ødelagt sporten bare i løpet av 10 år. Resultat: Vi har en – 1 - mannlig løper som holder internasjonalt nivå. Dette skyldes at det blir flere og flere ”sprintere”. I dameklassen er den internasjonale bredde helt borte. En enslig toppløper fra Polen sørger for at Norge ikke tar alt. Interessen synes helt borte utenfor Norge. Alt er kjedelig og forutsigbart.

Fredag prøvde jeg å følge VM i skiflyging. Det var utsettelser, venting og etter 4 timer munnet alt ut i ingenting. Hva er dette?

Debatten om skøytesporten må ned på jorda. Fokuser på det sportslige. Hvorfor har ikke Norge sprintere som hevder seg internasjonalt lengre? Og hvorfor har ikke Oslo en helårs skøytehall?

Jeg har i alle år fulgt skøytesporten fra sidelinja. Det er kampen løper mot løper, tallene, beregningene, statistikkene og hukommelsen. Dette har jeg hatt stor glede av og håper å ha det i mange år enda. For det er en flott idrett.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.