Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Åpent brev til NRK Sport

Skøyteinteresserte i Norge har i altfor mange år funnet seg i en "stemoderlig" behandling av hurtigløp på skøyter fra NRKs side. Vi mener for det første at hurtigløp ikke får den omtalen som det fortjener, sett i forhold til idretter som det går an å sammenlikne seg med, og for det andre er det for dårlig kvaliteten på det som faktisk er av dekning.

Innledningsvis er det verdt å ta med noen ord om den historiske posisjonen til hurtigløp på skøyter. Denne idretten har stått på det olympiske programmet siden de første lekene i Chamonix i 1924, og Norge har i all hovedsak vært blant de dominerende nasjonene siden den gangen. Samlet sett har norske skøyteløpere tatt 80 olympiske medaljer, i tillegg til et utall medaljer i EM og VM.

Fremveksten av kunstisbaner har gjort hurtigløp til en av de mest internasjonale vinteridrettene pr. i dag. Bare i 2012 var det løpere fra 11 forskjellige land som tok en eller flere VM-medaljer. Norges relative posisjon er dermed ikke så sterk som den har vært, men fortsatt har vi noen av de absolutt fremste løperne både på enkeltdistanser og innen allround.

Når det gjelder publikums interesse for skøytesport i dag viser uoffisielle beregninger at denne ligger på ca. 70 % av interessen for de mest populære vinteridrettene, som er langrenn, skiskyting og hopp.

Med dette bakteppet kan vi ikke være fornøyd med NRKs løpende dekning av sporten, ikke minst med tanke på rekruttering av nye løpere. Noen få stikkord som illustrerer situasjonen slik den oppleves pr. januar 2013:

(1) Ingen dekning av NM på skøyter, verken direkte eller ved opptak, og knapt noen omtale av resultatene

Det ferskeste eksemplet her er NM allround i Stavanger desember 2012, da hele lørdagen gikk uten et eneste ord i NRKs mange timers lange sending "Vinterstudio".

(2) Minimalt med omtale av sporten, foruten sendingene av selve løpene, stort sett "bortgjemt" på NRK2.

Iflg. NRKs årsrapport for 2011 gikk ¾ av skøytesendingene på NRK2, og andelen er stigende fra 2010. På denne måten blir de fleste norske løperne anonyme skikkelser som det brede publikum i beste fall har et overfladisk forhold til. Løpernes muligheter for å skaffe seg sponsorinntekter må antas å lide sterkt av akkurat dette. Rekruttering av nye løpere likeså.

(3) Ingen forhåndsomtale av internasjonale mesterskap

Spesielt skiidrettene, som det er mest naturlig å sammenlikne seg med, "opphauses" på en helt annen måte ved daglige "VM-studio", både før og under mesterskap. Når det gjelder skøyter er det bare å vise til det vi opplevde i forkant av siste EM: nrksport.no hadde den 10.01.2013 kl 1800, dvs. kvelden før EM, 20 oppslag og videolinker på førstesiden. Av disse handlet 0 – null – om skøyter. NRK-sportens kveldssending kl 21.25 ga oss hele 1 minutt og 5 sekund om det forestående mesterskapet. Ingenting om at trekningen samme kveld hadde gitt som resultat tre dueller mellom Norge og Nederland på 5000-meteren dagen etter.

Når et alminnelig verdenscuprenn skal avholdes i skihopp, kan NRK finne på å sende kvalifiseringen direkte dagen før. Hvorfor er det ikke minst like naturlig å sende trekningen av EM-parene direkte?

(4) Sendinger fra internasjonale mesterskap på skøyter prioriteres lavere enn alminnelige verdenscup-konkurranser i andre idretter

NRK-sportens redaktør har tidligere år ”klaget” på at EM på skøyter kolliderer med langrennssportens ”Tour de Ski”. Med unntak av verdenskrigene er EM på skøyter en sammenhengende tradisjon fra 1893, mens Tour de Ski er en forholdsvis moderne oppfinnelse.

I 2013 var både hoppuka og Tour de Ski avsluttet i god tid før EM på skøyter. Likevel velger NRK å sende verdenscup i ”langrennsprint” (NRK1) og hopprenn (NRK2) når EM på skøyter for kvinner starter lørdag ettermiddag.

Søndag ettermiddag kunne NRK ha valgt å følge Ida Njåtun med flere som kjempet om EM-medaljene. I stedet gikk idrettsgallaen fra dagen før i reprise. Hva er begrunnelsen?

Haugs klage var åpenbart rent skuespill.

(5) Sendeskjemaene er generelt upålitelige, dvs. en kan ikke stole på at det oppsatte sendeskjemaet stemmer. Heller ikke blir endringer tilfredsstillende annonsert.

EM 2013 er igjen det ferskeste eksemplet: De som ville følge avsluttende dag via NRK2 måtte vente 25 minutter på avslutningen av et slalåmrenn som til overmål gikk i opptak. Resultatet ble en sterkt amputert gjengivelse av 1500 m for kvinner, noe som for så vidt var veldig karakteristisk for NRKs holdning til kvinnelig skøyteløp.

(6) NRKs faste hovedkommentator siden 1991 har de siste årene vist en økende negativ innstilling til sporten, da særlig med stadige kommentarer om for dårlig nivå på løperne, for lange stevner, kjedelig konkurranseformer etc.

Det blir rett og slett gitt for stor plass til personlige meninger, og en spør seg faktisk om hvorfor kommentatoren gidder å sitte der år etter år dersom det er så kjedelig å se på det som utøves på banen.

(7) TV-kommentatorene går glipp av utallige vesentlige poenger.

Etter at Bjørnsen/Jorsett ga seg, har hovedkommentatoren blitt supplert med diverse sidekommentatorer. Spesielt de siste årene er det på det rene at verken hovedkommentator eller sidekommentator tar et overordnet ansvar for å orientere seg om stillingen i allroundmesterskapene. Dette helt sentrale elementet i skøytesporten, og som ble elegant turnert av Per Jorsett i 30 år, blir nærmest totalt ignorert av dagens kommentatorer, noe som igjen medfører at seerne blir snytt for et meget sentralt element i opplevelsen.

I tillegg kommer en konsekvent mangel på evne til å forholde seg til noe så elementært som skjema, dvs. forventninger om hvilken sluttid løperen kan forvente.

(8) Kun sporadiske eller fraværende innslag av oppfølging eller intervjuer fra ”indre bane”.

Nærmest i alle andre idretter er det en selvfølge at konkurransene sprites opp med minimum én intervjuer som kommer med direkte oppdateringer, gjerne supplert med en ekspertkommentator eller tre. Skøytedekningen står også på dette punktet til stryk. De få gangene det faktisk dukker opp en intervjuer, kan en som hovedregel regne med at dette langt fra er noen spesialist på sporten, men en ”utkommandert” reporter uten erfaring på området. Når noen først begynner å bli gode, vil vi sannsynligvis ikke oppleve å se noe mer til vedkommende.

I minuttene før Bøkko og Pedersen skulle duellere om EM-bronsen 2013, og senere Kramer og Blokhuijsen om gullet, kunne NRK ha valgt å fokusere på nettopp dette fra studio eller på annen måte. I stedet sørget NRK for å flytte seernes oppmerksomhet over på en reprise av noe som hadde skjedd tidligere på dagen et helt annet sted.

Konklusjon:
Mye mer kunne ha vært sagt... Om NRK radio, med 0 (!) skøytesendinger i 2011. Om NRK tekst-TV, som overhodet ikke har fått med seg at det både var kvinner og menn som konkurrerte om EM-tittelen sist helg... Både når det gjelder omfang og nivå på dekningen av hurtigløp på skøyter må konklusjonen bli at NRK behandler denne idretten som B-vare, og når dette nå har vart i så mange år må vi gå ut fra at dette også er helt bevisst fra NRK's side.

Om få uker er det VM på skøyter på Hamar. Billettene er i all hovedsak solgt allerede, men dessverre fullstendig uten NRKs hjelp. Vi regner med at NRK er på plass og gjør en skikkelig jobb denne gangen, men hva med jobben resten av året?
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.