Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Forslag på skøytetinget

Skøytetinget 2013 nærmer seg, og blant de forslagene til endring som skal behandles kommer nr. 1 fra selveste Teknisk Komite Hurtigløp:
 
Fellesstart bør inn på programmet for NM enkeltdistanser.
 
Begrunnelsen virker tilforlatelig: øvelsesprogrammet i NM "bør i størst mulig grad avspeile det internasjonale mesterskapsprogrammet".
 
Jeg er enig i at det i de aller fleste tilfeller er naturlig å samordne det nasjonale mesterskapsprogrammet med det internasjonale, men i dette tilfellet taler minst to forhold for å avvise forslaget:
 
1) Fellesstart på skøyter og hurtigløp på skøyter er to forskjellige idretter, som ikke bør "sauses sammen" slik det er i ferd med å skje nå. Med innføringen av fellesstart som en del av verdenscupen i hurtigløp, der den beviselig ikke har en naturlig plass, og etterhvert også i VM enkeltdistanser, kan det internasjonale skøyteforbundet ha tatt de første stegene på noe som kan vise seg å være en meget farlig vei. Det burde i denne sammenhengen holde med å vise til langrennssportens vei, fra jaktstart/fellesstart ble prøvd ut på begynnelsen av 90-tallet og til dagens parodi på en sport. Fartsfylt og fengende, ja vel - men har det noe som helst å gjøre med den tradisjonelle langrennssporten?
 
2) Skøytesporten sliter allerede med for mange mesterskap, for mange medaljer. Når fellesstart legges til, uten å trekke noe ut, blir det bare enda verre. Jeg synes det mest redelige måtte være at de som vil skvise fellesstarten inn i øvelsesprogrammet for hurtigløp sa klart fra hvilken, eller hvilke øvelser de vil ha bort. Eller er det på sin plass at vi snart skal kåre 18 verdensmestere, og nesten like mange norgesmestere, hvert eneste år?
 
Norges skøyteforbund, og Teknisk Komite Hurtigløp, har ikke spilt noen særlig ærerik rolle de siste årene når det gjelder fellesstart-debatten. For to år siden fikk man sabotert sitt eget "flaggskip", NM allround i Tønsberg, mot falske lovnader om raus TV-dekning. Og da ISU satte fellesstart opp på VM-programmet, var Norge visstnok med og stemte for.
 
Når NSF nå ønsker å dilte etter ISU ved å innføre fellesstart også på det nasjonale hurtigløpsprogrammet, der det ikke hører hjemme, håper jeg at ting-delegatene har folkevett nok til å stå imot. Dette ville på alle måter være en god revansj for flausen fra to år tilbake.

 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.