Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

«Gamle» nyheter

Ti løpere i eget NM
Til årets all-round mesterskap har ikke mindre enn 10 løpere fra arrangørklubben Falken greid å kvalifisere seg. Dette er kanskje ikke så bemerkelsesverdig i seg selv, men når det legges til at hele sju løpere ennå går i jr.B, forteller det om en prestasjon litt utenom det vanlige.

Seks nye overdommere
Dommerutvalg hurtigløp har hatt overdommerkurs i Trondheim og godkjent seks nye overdommere til nivå 4.
Turskøyter gir trim og flotte naturopplevelser!
Turskøytegåing på innsjøer og kanaler er en populær aktivitet i Sverige, Nederland og Finland. Også mange steder i Norge ligger forholdene godt til rette. Vi har laget en side med noen tips!
Et flott mesterskap!
TSK sto som arrangør for årets mesterskap i kunstløp. Klubben kan feire sitt 130 års jubileum i år, og arrangementet bar preg av 130 års erfaring.
Skøyteløpere blir kunst
Billedkunstneren Gisle Harr i Oslo lager skulpturer av idrettshelter.

Norske veteraner i Davos
En gruppe norske veteranløpere deltok i det årlige veteranstevnet i Davos – ”The 7th International Masters Speed Skating Meeting” 14. – 15. januar.

Skøytefeber i Knarvik
Det er ikkje tvil i at skøytefeberen har spreidd seg i Knarvik etter at skøytebana bak Nordhordlandshallen stod klar. I romjula storkosa både små og store seg på den etterlengta isen.
Juleshow i Bergenshallen
BKK feiret julen med et flott juleshow i Bergenshallen. Her var alt fra løpere fra skøyteskolen og til de med lang erfaring.
Sitt livs tøffeste løp
Skøyteløperen Tor Inge Indset fra Leinstrand har de siste månedene vært gjennom sitt livs hardeste løp. Takk være god støtte og solid innsatsvilje gikk 15-åringen seriende ut av oppgjøret.
Rapport fra Collalbo
Lars Stomperudhaugen, som var leder for de norske løperne i European Junior Games i Collalbo, har skrevet ned sine inntrykk etter stevnet.

Jentene tok medalje
De norske lagtempo-jentene gikk inn til tredjeplass i lagtempo under European Junior Games i Collalbo.
Skolemesterskap på Slåtthaug
I flott vintervær med skyfri himmel og to minusgrader, inntok mer enn 250 skoleelever nylig Slåtthaugisen for å delta i årets skolemesterskap på skøyter.
Fotoglimt fra Heerenveen
Skøytesports fotograf Douwe Bijlsma tok disse bildene under helgens verdenscup-stevne i Heerenveen.

«Ungdom på isen»
60 skoleklasser skal på skøyter i ASK-regi gjennom sesongen.

Kunstløpsamling i flotte omgivelser i Skien
Nok en kunstløpsamling – både for løpere og trenere – ble gjennomført i helgen, denne gangen i den nye ishallen i Skien. Det var to isøkter og én barmarksøkt pr. dag, og hovedvekten ble lagt på trening av teknikk og hurtighet.

Arendal-NM skal bli folkefest!
Skøyte-NM i Arendal 17. og 18. desember skal bli en alle tiders folkefest. Engasjementet er stort foran det første mesterskapet på sørlandsk is på 40 år.

Spennende planer i Tromsø
«Spektrum Borealis» er det flotte navnet på flerbrukshallen for blant annet skøyter og svømming som Tromsø Skøyteklubb drømmer om å bygge like ved Ishavskatedralen på Mandela-sletta.

Mot tidenes beste NM?
Førstkommende lørdag og søndag starter alvoret for norske skøyteløpere. Da går NM enkeltdistanser av stabelen i Vikingskipet på Hamar med start kl. 12.00 begge dager, og med hele den norske eliten på startstreken.

Kunstløpsamling i Trondheim
Helga 7.-9. oktober hadde Trondhjems Skøiteklub, kunstløp, invitert til samling i Leangen ishall for landslaget og rekrutteringslaget i kunstløp.
Kunstløphistorie i Leangen ishall
De fremmøtte i Leangen ishall var i helgen vitner til et stykke norsk kunstløpshistorie. For aller første gang ble det nye dommersystemet tatt i bruk i en norsk konkurranse. Det var knyttet stor spenning til hvordan dette ville fungere. Gode forberedelser og en flott innsats av alle, gjorde dette til en god første gjennomføring.

Terminliste for hurtigløpene i OL
Maskotene i Torino-OL, Neve og Glitz er klare til innsats! Nå er også det foreløpige programmet for hurtigløpskonkurranse offentliggjort.
Stor interesse for NM i Arendal
Arbeidet med å planlegge NM allround i Arendal er i godt gjenge. ASK og Dølemo IL møter stor velvilje fra alle som blir spurt om å bidra til at Arendal skal arrangere et NM av «den gode gamle sorten».
Fine sesongforberedelser for kunstløperne
Kunstløpsesongen nærmer seg, og første helgen i september er det landslagssamling i Tønsberg. Tidligere i sommer hadde løperne en flott samling på «Norges tak»!
Speedy på «Verdens Ende»
Jentene hadde nylig en vellykket samling i friske og flotte omgivelser i Vestfold.
Treningssamarbeid på sommerisen
Klubbene Asker, Tynset og Bergen Skøyteklubb hadde allerede før sommerisen planlagt et treningssamarbeid. Dette fungerte så bra at allerede første uken var det andre løpere, fra bla. Lærdal, som hengte seg på under istreningen.
Femårsjubileum i Tønsberg
Team Sommeris Tønsberg har gjennomført sin 5. treningsleir. I tre uker har kunstløp som har vært i fokus på Messeområdet der Tønsberg ishall ligger.
I løpet av disse ukene har TST i år hatt over 200 deltakere fra de yngste og opp til norske forbundsløpere.

«Kaldfarnes Open»
Nord-Norges veteranelite hadde helgen 24.-26. juni treningssamling i Kaldfarnes på Senja. Tilfeldigvis falt samlingen sammen med feiringen av 50-årsdagen til Kaldfarnes’ store skøytesønn – Arne Stenhaug.

Skøytelandslaget gledet kreftsyke barn
Skøytelandslaget ligger for tiden i treningsleir i Arendal. Torsdag kveld deltok løperne sammen med skiskytterlandslaget i et skirenn (!) for kreftsyke barn fra barneavdelingen på Sørlandet Sykehus.
Slik blir Fosenhallen
Dersom byggearbeidene går etter planen, vil den nye Fosenhallen stå klar til bruk Skøytesport om halvannet år. Sammen med eksisterende idrettsanlegg, vil Bjugn dermed ha et imponerende bredt tilbud til idrettsinteressert ungdom - og stå som et forbilde for andre norske kommuner.

Salomon Tour i Bergen

Til tross for store nedbørmengder og kraftig vind, lot mer enn 20 personer seg friste til å forsøke seg på Salomons rulleskøyter på Festplassen tirsdag 14. juni.

Speedy-jentene på barmark
Sist helg hadde Speedy Senoritas sin første samling på barmark for satsingsgruppa. Sju løpere og like mange voksne inntok idrettsanlegget på Furumo i Geithus fra fredag 22. til søndag 24. april.
Oscar-statuetten til Shani Davis
Oslo Skøiteklub har besluttet at Oscar-statuetten for sesongen 2004-05 tildeles Shani Davis for hans seier i allround-VM i Moskva 5.-6. februar.
Startskudd for Region Østviken
NSFs nye regiontrener Hendrik-Jan Huijzer (bildet) var til stede da opplegget for Region Østviken ble presentert 15. april.
Japansk skøyteløper søker vertsfamilie
Fumihide Komori er en ung japansk skøyteløper som kommer til Norge som utvekslingstudent til høsten. Han trener mye og håper at han kan fortsette med skøytetreningen mens han er i Norge.
Vellykket kunstløpsamling
Det ble en svært vellykket kunstløpsamling i Oslo og Bærum første helgen i april. Dette var et samarbeidsprosjekt mellom bredde og topp. Alle klubber hadde mulighet til å delta med inntil to løpere, og i tillegg var landslaget samt noen inviterte løpere innkalt til samling.
Medaljehøst i Heerenveen
Det var ikke bare i Inzell at norske skøyteløpere gjorde seg positivt bemerket i helgen!

Hyggelig gjenhør på Marienlyst
Per Jorsett og Knut Bjørnsen var speakere under allround-NM på Marienlyst i Drammen sist helg.

Fire norske gullmedaljer i Baselga
Under International Masters’ Speed Skating Games i Baselga di Pine i helgen tok de norske løperne fire gullmedaljer.
NM-gull til Mari og Henrik
Det ble til slutt Mari Hemmer og Henrik Christiansen (bildet) som stakk av med laurbær og gullmedaljer i allround-NM i Drammen. Mari med suveren margin, mens Henrik måtte prestere sitt ytterste for å holde Sverre Haugli og Arild Nebb Ervik bak seg.
Vel blåst for Nordics 2005
Etter tre fine arrangementsdager i Asker 11.-13. februar, sitter vi igjen med mange positive inntrykk fra årets nordiske mesterskap i kunstløp.
Jentene møtte sin nye sponsor
Price Waterhouse Coopers har gått inn som sponsor for jentene på hurtigløpslandslaget. Løperne var nylig på besøk hos PWC, og de ble imponert av hvordan bedriften satser på jenter også internt.
Fem nye banerekorder på Vikahaugene
Det ble satt fem nye banerekorder under Landsdelsmesterskapet, som på grunn av værforhold og tekniske problemer med skøyteanlegget i Stavanger ble flyttet til Vikahaugane på Stord.

Medaljevinnerne i kunstløp-NM
Årets NM og LM i kunstløp ble arrangert av Storhamar IL i Hamar OL-amfi 14.-16. januar.
Sprintgull til Maja og Christoffer
Maja Rognstad fra Eidsvold TF og Christoffer F. Rukke fra Hol IL gikk til topps i juniorenes sprint-NM på Slåtthaug.
Nordnorsk sprint-mesterskap
Nordnorsk mesterskap i sprint på skøyter ble arrangert av Tromsø Skøyteklubb på Tromsdalen kunstisbane lørdag og søndag. Rundt 50 løpere fra Alta, Skjervøy, Tromsø, Narvik og Harstad deltok i NNM. I tillegg var detinnlagt kretsløp for de yngste klassene.

Håvard debuterer - Lasse er skadet
Lasse Sætre har fått problemer med et kne. Etter undersøkelse hos en spesialist i München har han fått startforbud. Dermed er det klart at Håvard Bøkko får sin debut som internasjonal mesterskapsløper i EM. I tillegg til Håvard stiller Eskil Ervik, Øystein Grødum, Annette Bjelkevik og Maren Haugli i den norske fargene i Hereenveen i helga.

Gamle skøytehelter
Dette er to av Odalens store skøyteløpere gjennom tidene. Mannen med mørkt skjegg er Hans Krattebølssæter, mens hans kollega med gråhvit hakepryd er Thorkild Thommesen. Vi vet ikke med sikkerhet når eller hvor bildet er tatt, men trolig er det fra ca. 1910. Dette året vet vi at Thommesen, som da var 73 år gammel, deltok i en skøyteoppvisning til ære for dronning Maud i Kristiania. Bildet kan være tatt under dette stevnet. Redaksjonen er takknemlig dersom noen kan bidra med opplysninger!

Små og store nisser på isen
Bergen Kunstløpklubb har arrangert sitt tradisjonelle juleløp, med stor oppslutning både på isen og på tribunen.
Norge trenger 200 skøytebaner
Skøytesporten har til nå i liten grad fulgt med på den store utbyggingen av idrettsanlegg i Norge, til tross for at det over hele landet er stor interesse for bruk av skøyter. I dag har vi bare femten kunstisbaner for hurtigløp, og muligens et like stort antall naturisbaner.
Finn Aamodt imøtegår VG-tittel
«Sportssjefen tvilte på sprint-gutta», skrev VG i en tittel etter Evens og Petters suksess i Nagano. Dette stemmer overhodet ikke med Finns uttalelser i selve artikkelen, og Finn tilbakeviser ordlyden i tittelen.
Ny glød i norsk skøytesport!
Norsk skøytesport flyter på en medgangsbølge – i kjølvannet av milslukeren fra Arendal».
Landslagssamling i kunstløp
Det norske landslaget i kunstløp gjennomførte i helgen en samling i Oslo og Asker.
Skøytefolk med bok om sommer-OL
To kjente skøyteprofiler, Per Jorsett og Åge Dalby er blant forfatterne av boka «Olympiske sommerleker 1896-2004», som lanseres i disse dager.
Oppturen fortsetter!
Lørdagens verdenscup-løp i Heerenveen bekrefter at oppturen fortsetter for norsk skøytesport!
  Rekorddeltakelse i Oscarløpet
Helgens Oscarløp på skøyter opplever rekorddeltakelse, noe som støtter godt oppunder den positive utviklingen landslaget opplever for tiden.
Region Østviken er gang!
Risenga i Asker var stedet for Region Østvikens første treningssamling. Løpere fra Asker, Aktiv og Båstad deltok.
Ny entusiasme etter oppløftende sesongstart
Verdenscupstevnet på Hamar viste at norsk skøytesport er på veg oppover igjen. I tillegg er det grunn til å glede seg over både kunstisåpningen i Arendal og en økende interesse for skøyter i sponsormarkedet.
Chad fikk Oscar-statuetten
Under verdenscupstevnet på Hamar i helgen ble Chad Hedrick tildelt årets Oscar-trofé. Det var Ådne Søndrål som foretok overrekkelsen på vegne av Oscar-komiteen i OSK.
Skøyteskole med venteliste!
Skøyteinteressen i Bergen er nå så stor at BSK måtte sette flere på venteliste da de startet skøyteskolen på Slåtthaug.
Viktig skøytehistorisk bok
– Du kan aldri møte fremtiden uten å ha med deg fortiden, sa forfatter Jonny Hansen da hans nye bok «80 år på glattisen» ble presentert i Tromsø i dag. Jonny Hansen – en gang selv en lovende skøyteløper i Tromsø skøyteklubb – har nedtegnet et meget viktig stykke historie.
Bedre lyd i Vikingskipet
De som har besøkt Vikingskipet i høst, har merket seg at hallen har fått nytt, flott høyttaleranlegg. Kvaliteten er så god at selv de som nærmest er døve, hører rundetider og andre meldinger klart og tydelig, skal vi tro kommentarer etter Odalsskøyta nylig!
Mer is i Vikingskipet neste høst
NSF og Vikingskipet har inngått avtale om skøyteis fra ultimo juli 2005 og i bolker hele høsten fram til desember. Opplegget innebærer at det vil være skøyteis to til tre uker hver måned gjennom hele perioden.
Nye startprosedyrer
ISU har innført nye rutiner i forbindelse med startfasen i hurtigløp. Blant annet er reglene for diskvalifikasjon ved feilstart innskjerpet. I en artikkel gjennomgår Marcel Lesche Vanberg endringene.
  Starten - hva er riktig og viktig?
Sven-Åge Svensson har skrevet en artikkel der han drøfter ulike faktorer som har betydning i startfasen i hurtigløp.
Entusiastene på Furumo klarte det!
Etter mye strev og lange dager og netter, klarte mannskapene på Furumo å få isen klar sist helg.
Flotte treningsforhold i Inzell
– Landslagets treningssamling i Inzell har så langt vært meget verdifull og gitt stor fremgang for alle løperne, sier sportssjef Finn Aamodt etter en uke sammen med laget. Været har vært strålende med sommertemperaturer opp mot 27 grader, men likevel har isen holdt god kvalitet.
Ski og skøyter i samtrening på Bardufosstun
Nordnorsk Skøytekrets og Troms Skikrets hadde sist helg begge booket seg inn på Bardufosstun til treningssamling, og hva var vel mer naturlig enn at de to vinteridrettene kjørte litt samtrening? Det kunne jo være spennende å se hvilke treningsformer hver idrett brukte og om noe kunne overføres til den andre.
Rulleskeisebane i Nordheimsund
To gonger har opninga av rulleskeisebana i Norheimsund regna bort. Men ho er klar til bruk. ­ Me er interesserte i at flest mogleg nyttar bana, seier Brunjulf Måkestad i Hardanger Skøyteklubb.  To gonger har han utlyst ­ og to gonger har han avlyst ­ opningsmarkeringa av rulleskeisebana mellom Norheimsund kyrkje og grusbana. Årsaka er både enkel og typisk for hausten: regn i bøtter og spann.
Arendal kunstisbane er i rute
Etter planen skal den nye kunstisbanen i Arendal åpnes i begynnelsen av november, og arbeidene rapporteres å være i rute.
Arild er 60
I dag, 13. september, fyller en av norsk skøytesports mest trofaste medarbeidere og supportere 60 år. Gratulerer, Arild Gjerde!

 

Stavangers kunstløpere må til Bergen for å trene
Det var en fin gjeng med utøvere fra Stavanger som nylig var i Bergenshallen og trente med sine venner i Bergen Kunstløp Klubb (BKK). SKK har fått en amputert start på issesongen fordi ishallen i Stavanger har vært brukt til utstillinger under oljemessen.
  Suksess for historisk talentsamling på skøyter!
For første gang i historien har NSF gjennomført en talentsamling hvor kunstløp og hurtigløp deltok sammen. Målet er selvsagt kompetanseoverføring mellom grenene, slik norsk idrett generelt har hatt stor suksess med i flere år og at dette skal bidra til å skape vår felles visjon «Shaping the new skating generation». Eksperimentet slo meget heldig ut.
Fin Hamar-samling for løpere fra BSK og Austevoll
Bergen Skøyteklubb tiltrakk seg mange skuelystne da de trente i og utenfor Vikingskipet på Hamar under sommerisen.
Fornøyde løpere på sommeris i Tønsberg
Team Sommeris Tønsberg har gjennomført sin årlige «happening». I 3 uker har det vært kunstløp som har vært i fokus på messeområdet der Tønsberg ishall ligger. I løpet av disse ukene har TST hatt ca 200 deltakere fra de yngste og opp til norske og tyske forbundsløpere.
  Teknikk i fokus på trenerseminaret i Vikingskipet
En del av trenerseminaret på Hamar handlet om den fysiologiske og metodiske utviklingen generelt og i skøyter spesielt. En annen handlet om den holdningsmessige biten i all utvikling. Hvordan tenker vi og samhandler for å få til utvikling. Dette ble referert i Skøytesport mandag. En tredje og like viktig del som ble presentert og behandlet på seminaret var teknikk.
  Stort engasjement
Klubbseminaret på Hamar i helgen ble en suksess med 35 påmeldte trenere begge dager, og det førte med seg gode og friske diskusjoner om norsk skøytesports framtid. Spesielt var det naturlig nok stort engasjement rundt utvikling og rekruttering av løpere. I tillegg ble det avviklet regionsmøter.
Team Aktiv i Tatrafjellene
Flere av løperne i Team Aktiv har benyttet noen sommerdager til trening i Tatrafjellene i Slovakia.

Furumo-løpere på samling i Frankrike
Region Furumo Øst har nylig gjennomført en treningssamling i Frankrike.
Skøyter i norsk litteratur
Mange norske forfattere har gjennom årene viet skøytesporten oppmerksomhet, både i romaner, noveller og dikt. Blant dem er Erlend Loe (bildet), som i sin roman «L» lanserer en noe spesiell teori...
  NSF samarbeider med Salomon
Norges Skøyteforbund har inngått en toårig samarbeidsavtale med Salomon Norge. Avtalen er knyttet til utstyr og aktiviteter for rulleskøyter/inline, og forbundet vil med dette vie inline økt oppmerksomhet både som egen idrett og ikke minst som en del av treningsarbeidet for hurtigløp så vel som kunstløp.
Kunstløpere med pågangsmot og optimisme!
I helgen 12.-13. juni ble den første samlingen med et nytt og ungt landslag i kunstløp arrangert. Landslaget er i år tatt ut etter en vurdering av fjorårets sesong, samt etter fysiske barmarkstester og tekniske tester utført på is. Landslaget består av 8 utøvere i alderen 13-17 år, og tre av utøverne er nye på laget i år.
 
Millioner gis bort – interessert?
Det finnes en rekke legater og stipender i Norge – også for idrettsutøvere og idrettsorganisasjoner. De fleste av oss kjenner ikke til disse – med mindre man har kjøpt Legathåndboken og nitidig lest seg gjennom for å finne mulighetene. Nå har det imidlertid blitt langt enklere ettersom boken er lagt ut i søkbart format på internett.
– Skøyte-Norge trenger en rød tråd
– Det har vært et begivenhetsrikt år, og vi har hatt mer enn nok å ta tak i, sa skøytepresident Terje Andersen da han på vegne av styret la fram en statusrapport på NSFs ledermøte. Presidenten la stor vekt på arbeidet med å bygge opp en ny organisasjonsstruktur og på regionaliseringsprosjektet som er kommet godt i gang.
Regionutvikling og samhandling
Lørdag 5. og søndag 6. juni var alle regionstrenere og ledere samlet i Oslo sammen med sportssjefen og hans team, for å bygge og utvikle det teamet som skal utvikle norsk skøytesport og skape en samhandling å rød tråd fra klubber opp mot den sentrale satsingen i skøyteforbundet.

Store endringer i ISU
ISU-kongressen, som ble avsluttet fredag, vedtok store organisatoriske endringer. På den sportslige siden ble lagtempo vedtatt innført som OL-distanse fra og med Torino i 2006.

Hamar får sprint-VM i 2007
ISU har foretatt tildelinger av internasjonale mesterskap i 2007. Norge og Hamar skal arrangere sprint-VM.

Positivt anleggsseminar
Det er på tide med nytenkning og mer aktivitet på anleggssektoren i skøyte-Norge. Forbundets anleggsseminar ble svært vellykket og ga mange deltakere både nyttig informasjon og ikke minst inspirasjon og glød til å sette i gang.

Finn Aamodt: – Vi må løfte i flokk!
Under NSFs ledermøte lanserte sportssjef Finn Aamodt sine visjoner og planer for «den norske modellen». Hans utfordrende og entusiastiske innlegg ble meget godt mottatt av deltakerne.

Stavangerpokalen til Bergen
Den tradisjonsrike «Stavangerpokalen» tilfalt i år Bergen SK. Utdelingen fant sted i forbindelse med skøyteforbundets ledermøte på Gardermoen.

 

Oscar-statuetten til Chad Hedrick
OSK har tildelt Oscar-statuetten for 2004 til amerikaneren Chad Hedrick for hans seier i allround-VM på Hamar 7. og 8. februar.

 

Finn har mange gode skøyteminner
NSFs nye sportslige leder er mest kjent for sitt engasjement i alpinsporten. Han har imidlertid i alle år hatt et bankende hjerte for skøyter. Ikke minst setter han de legendariske S-ene våre meget høyt.

 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.